Lebkuchen - pierniczki z cytrusową nutą

Lebkuchen - pierniczki z cytrusową nutą

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez pierniczków.Zawsze piekę dwa rodzaje – płaskie pierniczki, które lukrujemyi ozdabiamy razem z moją córką oraz mięciutkie, puszyste,mocno cytrusowe lebkuchen.Lebkuchen są proste i szybkie w przygotowaniu,jeszcze zdążycie je upiec na Święta. Gorąco polecam, są przepyszne!
Zdjęcie - Lebkuchen - pierniczki z cytrusową nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na około 30 pierniczków):
200 ml miodu,
250 g mąki pszennej,
85 g zmielonych migdałów,
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
85 g masła,
100 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej.


Zdjęcie - Lebkuchen - pierniczki z cytrusową nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Miód podgrzać razem z pokrojonym masłem,mieszając do roztopienia masła i połączenia składników.Lekko przestudzić, masa ma pozostać ciepła.W misce wymieszać mąkę, migdały, proszek, sodę oraz przyprawy.Do suchych składników wlać ciepłą masę miodowo-maślaną,dodać kandyzowane owoce i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta.Przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego wystudzenia.Z gotowego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego,układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczeniaz zachowaniem odstępów (pierniczki urosną). Każdą kulkę spłaszczyć ręką bądź łyżką.
Zdjęcie - Lebkuchen - pierniczki z cytrusową nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut.Tuż po upieczeniu pierniczki są dość miękkie,po wystygnięciu można je polukrować i schować do puszki.Aby podkreślić cytrusowy smak pierniczków polecam cytrynowy lukier.
Zdjęcie - Lebkuchen - pierniczki z cytrusową nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego!

Kategorie przepisów