Łatwy Coq au Vin
Coq au Vin, w wolnym tłumaczeniu kogut w winie, jest jedną z najbardziej znanych francuskich potraw. Klasycznie kurczak powinien dusić się w czerwonym winie długo, ja jednak proponuję dziś wersję szybszą, ale także przepyszną:) Kurczak duszony w czerwonym winie z pieczarkami, batatami, marchewkami i ziołami świetnie sprawdzi się nawet na niedzielny obiad dla całej rodziny. Podałam go z puree ziemniaczanym z palonym masłem i szałwią i świeżą sałatką. Polecam!
Przepis znalazłam na rewelacyjnym blogu Half Baked Harvest
Scroll down for recipe in English
Łatwy Coq au Vin
(4-6 porcji)
Składniki:
- 4 grube plastry boczku, pokrojone w kostkę
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 mały batat (słodki ziemniak), obrany i pokrojony w 1 cm kostkę (można zastąpić zwykłym ziemniakiem, dynią itp.)
- 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w 1 cm kawałki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 700 g kawałków kurczaka (piersi, nadudzi itp.)
- 2 szklanki pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 liście laurowe
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Rozgrzej na średnim ogniu dużą i głęboką patelnię, wrzuć boczek i smaż do chrupkości. Wlej troszkę oleju, jeżeli to konieczne i dodaj do patelni cebulę, czosnek, marchew i słodkie ziemniaki. Smaż do lekkiego zarumienienia, często mieszając, przez około 5 minut. Następnie wmieszaj koncentrat pomidorowy i przesuń warzywa na bok patelni robiąc miejsce dla kurczaka. Dodaj odrobinę oleju jeżeli to konieczne.
- Dopraw kurczaka solą i pieprzem, po czym umieść go w patelni razem z warzywami. Podsmaż z obu stron do zarumieniania, przez około 4-8 minut z każdej strony. Dodaj pieczarki i podsmaż jeszcze przez minutę lub dwie.
- Powoli wlej czerwone wino i bulion, dodaj liść laurowy, tymianek i dopraw solą i pieprzem. Delikatnie całość wymieszaj, następnie doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do średniego gotuj przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje a kurczak przestanie być surowy w środku.
- Wyjmij liść laurowy i tymianek, po czym podawaj danie posypane pietruszką wraz z puree z palonym masłem.
Smacznego!
English version
Easy Coq au Vin
(4-6 servings)
Ingredients:
- 4 thick cut slices bacon, chopped
- 4 tablespoons olive oil, divided
- salt and pepper, to taste
- 1 onion, diced
- 4 cloves garlic, minced or grated
- 1 small sweet potato, chopped in 1 cm pieces
- 2 medium size carrots, chopped in 1 cm pieces
- 2 tablespoons tomato paste
- 700 g chicken pieces
- 2 cups button mushrooms, sliced
- 2 cups red wine, plus more if needed
- 2 cups chicken stock
- 2 bay leaves
- 4 whole sprigs fresh thyme
- 1/2 cup fresh parsley, chopped
Preparation:
- Heat a large skillet over medium-high heat and cook bacon until crispy. Add another drizzle of oil if needed and then add the onion, garlic, carrots and sweet potatoes. Cook the veggies, stirring often until soft and lightly caramelized, about 5 minutes. Stir in the tomato paste and then scooch the veggies to the outside of the pan to make room for the chicken and add a drizzle of oil to the pan if needed.
- Season the chicken with salt and pepper. Place the chicken in the hot pan and sear on both sides until browned, for about 4-8 minutes per side. Toss in the sliced mushrooms and cook another minute or two.
- Slowly pour in the red wine and chicken stock. Add the a bay leaf and thyme and season with salt and pepper. Gently stir everything to combine and then bring the sauce to a boil, reduce the heat to medium and simmer for about 15-20 minutes or until the sauce has reduced and chicken is cooked through.
- To serve, remove the bay leaf and thyme from the Coq au Vin. Plate the mashed potatoes and serve the chicken on the side of the mashed potatoes and then ladle the sauce and veggies over the chicken. Sprinkle with fresh parsley.
Enjoy!