Łatwe i lekkie ciasto z mango bez pieczenia
Po gigantycznej ilości smakołyków, które wchłonęłam w święta przyszła mi ochota na coś słodkiego, ale zdecydowanie bardziej lekkiego i owocowego. Najlepiej łatwego i bez pieczenia. Sięgnęłam więc po inspirację, po książki kucharskie i wyciągnęłam jedną z francuskich, które mój brat przywozi mi z Paryża. Francuscy szefowie kuchni mają jednak tę wadę, że czasami ciężko w polskich warunkach kupić wszystkie wymagane składniki. Dlatego też nieco zmodyfikowałam przepis, tak abym mogła dostać wszystko w najbliższym supermarkecie. Przed Państwem, inspirowane przepisem Ludovica Dumonta,
Lekkie i łatwe do przygotowania ciasto z mango
Ciasto można przechowywać w lodówce przez kilka dni po przygotowaniu.
Składniki
(na 23cm tortownicę)
– maślane ciastka np. petit beure – 236g (4 opakowania)
– masło – 100g (pół kostki)
– mleko – 400ml
– śmietanka 36% słodka – 400ml
– cukier puder – 50g
– laska wanilii
– migdały płatki – 100g
– aromat migdałowy – 2-3 krople
– żelatyna – 1 opakowanie
– mango – 1 duże
– wiórki kokosowe do ozdoby
Przygotowanie:
1. Ciasteczka wkładamy do dużej miski i moździerzem rozbijamy je na drobne kawałki.
2. Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie wlewamy do krakersów i mieszamy.
3. Na dno tortownicy wysypujemy krakersy i ugniatamy łyżką lub ręką. Nie przejmujmy się, że są jeszcze sypkie – spód zwiąże się w lodówce, do której wkładamy tortownicę na około 2 godziny.
4. W rondelku powoli podgrzewamy mleko z połową śmietanki, wanilią, aromatem migdałowym (2-3 krople) i cukrem. Kiedy będzie ciepłe (nie gotować!) przykrywamy i zostawiamy na 15 minut, aby cukier dobrze się rozpuścił.
5. Następnie zagotowujemy (wystarczy, żeby zaczęło się gotować przy brzegach i wyłączamy), a następnie do gorącego mleka dodajemy 3/4 paczki żelatyny pamiętając, żeby mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia.
6. Mango obieramy i kroimy w kostkę.
7. Migdały rozbijamy w moździerzu na drobne kawałki, a pozostałą część słodkiej śmietany ubijamy.
8. Do chłodnego mleka dodajemy mango i migdały, a następnie powoli, łyżka po łyżce, bitą śmietanę. Tę masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
9. Wkładamy do lodówki na 4 godziny, najlepiej na całą noc, aby ciasto stężało.
10. Posypujemy kokosem i podajemy.