Łatwa konfitura z jabłek / Easy apple jam
Sytuację polityczną mamy taką a nie inną, trzeba więc jeść jabłka :-) A gdy już mamy dosyć zajadania ich w wersji surowej, przerabiajmy je jak możemy, co na pewno docenimy zimą. Zostałam obdarowana masą pięknych i ekologicznych jabłek przez moją mamę, zaczęłam szukać więc łatwego przepisu na moją ulubioną konfiturę. Przyznam się uczciwie, że nigdy wcześniej nie robiłam żadnych przetworów, dlatego postanowiłam sięgnąć do kolekcji przepisów ze sprawdzonego bloga ChilliBite. Wyszły wyśmienite. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Łatwa konfitura z jabłek
(5 słoików po 300 g)
Składniki:
- 2,5 kg jabłek, o zwartym i nierozpadającym się w gotowaniu miąższu
- 1 kilogram cukru
- sok z 1 cytryny
- 2-3 laski cynamonu
- 10 goździków
Przygotowanie:
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki.
- Przełóż je przygotowane jabłka do większego garnka garnka, zasyp cukrem, wymieszaj i odstaw na minimum 12 godzin.
- Odcedź jabłka na durszlaku i dobrze odciśnij. Zagotuj powstały syrop i dodaj do niego sok z cytryny, laski cynamonu i goździki.
- Na małym ogniu zredukuj syrop mniej więcej o 1/3 (nabierze bursztynowego koloru). Dodaj odciśnięte wcześniej jabłka i zagotuj, po czym ponownie odciśnij jabłka na durszlaku.
- Syrop zagotuj i gdy lekko zgęstnieje, dodaj jabłka i ponownie zagotuj.
- Usuń laski cynamonu i goździki, po czym przełóż gorącą konfiturę do słoików, zakręć, ułóż je do góry dnem i zostaw tak do ostygnięcia. Gotowe!
Smacznego!
English version
Easy apple jam
(5 x 300 g jars)
Ingredients:
- 2.5 kg of apples, with a firm flesh
- 1 kg of sugar
- juice of 1 lemon
- 2-3 sticks of cinnamon
- 10 cloves
Preparation:
- Peel and core the apples, then cut into eighths.
- Put the sliced apples into a preserving pan, stir in sugar and leave for a minimum 12 hours.
- Drain the apples in colander and bring the syrup to the boil. Add lemon juice, cinnamon sticks and cloves.
- Boil, uncovered, until the amount of liquid in the pan has reduced by one third. Add apples and again, bring to the boil. Next again drain the apples in colander.
- Boil the syrup until slightly thickened, add the apples and bring to the boil.
- Remove the cinnamon sticks and cloves and seal the apple jam in hot sterilized jars. Place the jars upside down and leave it until cool.
Enjoy!