Lasagne z jesiennych owoców z kokosową kruszonką
Część mąki w kruszonce zastąpiłam płatkami owsianymi, do przepisu wykorzystałam też brązowy cukier zamiast białego, dzięki czemu danie jest bardziej fit.
Lasagne z owoców z kokosową kruszonkąSkładniki jakich będziecie potrzebować do mojego przepisu (4 porcje):
– dwie gruszki
– dwa jabłka
– trzy duże śliwki
– łyżeczka cynamonu
– pół kostki masła
– szklanka wiórków kokosowych
– ½ szklanki mąki razowej
– ½ szklanki płatków owsianych
– 1/3 szklanki brązowego cukru
Owoce myjemy. Jabłka i gruszki obieramy ze skórki. Kroimy w plasteki o grubości 0,5 cm. Naczynie żaroodporne smarujemy cienko masłem. Jako pierwsze układamy pokrojone w plasterki gruszki, następnie układamy warstwę śliwek, na koniec kładziemy jabłka. Te ostatnie delikatnie posypujemy cynamonem.
Następnym przygotowujemy kruszonkę. W tym celu roztapiamy masło i wsypujemy do niego wszystkie suche składniki. Otrzymujemy mniejsze i większe grudki mniejszej, którymi równomiernie posypujemy owoce.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Lasagne pieczemy przez 30-35 minut.
Podajemy w kaszą jaglaną, kuskusem lub lodami.
Smacznego!