Langosz – węgierski placek ziemniaczany z tłuczonych ziemniaków

Langosz – węgierski placek ziemniaczany z tłuczonych ziemniaków

Langosz to coś w rodzaju węgierskiego placka ziemniaczanego. Różni się tym że jest bardziej puszysty, przygotowany z ciasta drożdżowego i tłuczonych ziemniaków. Smażony na głębokim oleju. Podawany z różnymi dodatkami, do mnie najbardziej przemawia wersja z kwaśną śmietanką, tartym żółtym serem i drobno poszatkowaną czerwoną cebulką.

Zdjęcie - Langosz – węgierski placek ziemniaczany z tłuczonych ziemniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Główne
Kuchnia: Węgierska
Trudność: Łatwe
Ilość około: 10 sztuk
Przygotowanie: 30 min.
Smażenie: 10 min.
Kalorie: 330 kcal

Węgierskie drożdżowe placki ziemniaczane z tłuczonych ziemniaków – to właśnie langosz. U nas serwowane z kwaśną śmietaną, serem i cebulką.

Składniki:
  • LANGOSZ
  • 500 g mąki pszennej

  • 3 duże mączne ziemniaki

  • 30 g świeżych drożdży babuni

  • 3 łyżki zwykłego cukru

  • 350 ml mleka

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżki oleju rzepakowego (plus dodatkowa ilość do smażenia)

  • PONADTO
  • gęsta, kwaśna śmietana

  • tarty żółty ser

  • czerwona cebula

Sposób przygotowania:
  • Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości. Odcedź z wrzątku, obierz delikatnie ze skórki, przepuść przez praskę lub potraktuj kuchenny tłuczkiem do ziemniaków.
  • Z proporcji przepisu odejmij 100 ml ciepłego mleka i rozpuść w nim pokruszone drożdże oraz cukier. Wymieszaj dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce aż rozczyn zwiększy objętość, a tym samym drożdże się uaktywnią.
  • Mąkę pszenną wymieszaj z solą. Dodaj pozostałe składniki: tłuczone ziemniaki, olej, zaczyn drożdżowy i pozostałą ilość mleka. Wszystko razem zagnieć wyrabiając sprężyste, gładkie ciasto. Ciasto uformuj w kulę i przełóż do miski lekko oprószonej mąką, okryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na niewielkie okrągłe, płaskie placuszki.
  • Na głębszej patelni rozgrzej dużą ilość oleju rzepakowego – głębokość oleju powinna sięgać około 3 centymetrów. Olej rozgrzej do temperatury 170 stopni, najlepiej pomiar wykonaj za pomocą termometru kuchennego.
  • Na rozgrzanym tłuszczu układaj langosze. Powinny wypłynąć na wierzch oleju, swobodnie utrzymywać się na jego powierzchni i mocno skwierczeć. Smaż z każdej strony do momentu aż staną się złociste (około 1 minutę z każdej ze stron). Po usmażeniu układaj na ręczniku papierowym by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • Na każdego langosza połóż grubą kołderkę z gęstej, kwaśnej śmietany, posyp dużą ilością tartego żółtego sera i odrobiną drobno poszatkowanej czerwonej cebulki. Możesz oprószyć z wierzchu grubo zmielonym czarnym pieprzem.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Kategorie przepisów