Langosz – węgierski placek ziemniaczany z tłuczonych ziemniaków
Langosz to coś w rodzaju węgierskiego placka ziemniaczanego. Różni się tym że jest bardziej puszysty, przygotowany z ciasta drożdżowego i tłuczonych ziemniaków. Smażony na głębokim oleju. Podawany z różnymi dodatkami, do mnie najbardziej przemawia wersja z kwaśną śmietanką, tartym żółtym serem i drobno poszatkowaną czerwoną cebulką.
Danie: Główne
Kuchnia: Węgierska
Trudność: Łatwe
Ilość około: 10 sztuk
Przygotowanie: 30 min.
Smażenie: 10 min.
Kalorie: 330 kcal
Węgierskie drożdżowe placki ziemniaczane z tłuczonych ziemniaków – to właśnie langosz. U nas serwowane z kwaśną śmietaną, serem i cebulką.
Składniki:- LANGOSZ
500 g mąki pszennej
3 duże mączne ziemniaki
30 g świeżych drożdży babuni
3 łyżki zwykłego cukru
350 ml mleka
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju rzepakowego (plus dodatkowa ilość do smażenia)
- PONADTO
gęsta, kwaśna śmietana
tarty żółty ser
czerwona cebula
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości. Odcedź z wrzątku, obierz delikatnie ze skórki, przepuść przez praskę lub potraktuj kuchenny tłuczkiem do ziemniaków.
- Z proporcji przepisu odejmij 100 ml ciepłego mleka i rozpuść w nim pokruszone drożdże oraz cukier. Wymieszaj dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce aż rozczyn zwiększy objętość, a tym samym drożdże się uaktywnią.
- Mąkę pszenną wymieszaj z solą. Dodaj pozostałe składniki: tłuczone ziemniaki, olej, zaczyn drożdżowy i pozostałą ilość mleka. Wszystko razem zagnieć wyrabiając sprężyste, gładkie ciasto. Ciasto uformuj w kulę i przełóż do miski lekko oprószonej mąką, okryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto podziel na niewielkie okrągłe, płaskie placuszki.
- Na głębszej patelni rozgrzej dużą ilość oleju rzepakowego – głębokość oleju powinna sięgać około 3 centymetrów. Olej rozgrzej do temperatury 170 stopni, najlepiej pomiar wykonaj za pomocą termometru kuchennego.
- Na rozgrzanym tłuszczu układaj langosze. Powinny wypłynąć na wierzch oleju, swobodnie utrzymywać się na jego powierzchni i mocno skwierczeć. Smaż z każdej strony do momentu aż staną się złociste (około 1 minutę z każdej ze stron). Po usmażeniu układaj na ręczniku papierowym by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Na każdego langosza połóż grubą kołderkę z gęstej, kwaśnej śmietany, posyp dużą ilością tartego żółtego sera i odrobiną drobno poszatkowanej czerwonej cebulki. Możesz oprószyć z wierzchu grubo zmielonym czarnym pieprzem.
ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoPolub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto