Kwiaty czarnego bzu w cieście piwnym

Kwiaty czarnego bzu  w cieście piwnym
przepis:

5 kwiatów bzu czarnego

1 jajko

szczypta soli

ok. 120 g mąki

150 ml piwa jasnego

1 łyżeczka oleju

olej do smażenia

cukier puder z wanilią


Kwiaty bzu umyć, otrząsnąć z wody.

Jajko, piwo, mąkę ze szczyptą soli dokładnie wymieszać na gładką masę. Dodać 1 łyżeczkę oleju.

Olej do frytowania rozgrzać w garnuszku.

Kwiaty bzu zanurzyć w cieście, wkładać do rozgrzanego oleju i smażyć ok. 1 minuty.

Usmażone kwiaty odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Przed podaniem posypać cukrem pudem z wanilią.

Zdjęcie - Kwiaty czarnego bzu  w cieście piwnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów