Kurka lub kogucik na Wielkanoc

Kurka lub kogucik na  Wielkanoc

Paulinka, która jest gospodynią tej edycji Weekendowej Piekarni zaproponowała nam iście wielkanocny wypiek. Chklebek w kształcie kogucika, pyszny, mięciutki, doskonale smakuje posmarowany prawdziwym masłem.

Zdjęcie - Kurka lub kogucik na  Wielkanoc  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

330g mąki pszennej

25g maki zytniej

4g drożdży instant lub 8g świeżych

180g wody

20g miodu

20g masła roślinnego (zastąpiłam margaryną)

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

a także:

1 łyzka oleju do smarowania

1 jajko

1 łyżeczka soli do posypania (opcjonalnie)

 

Z podanych składników wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto, dodając masło na samym końcu. Zagniatamy w kulę, smarujemy olejem i wkładamy do miski. Przykrywamy sciereczką i zostawiamy do wyrosnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na kilka części i zlepiamy kogucika.

Układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy folia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy chlebek rozkłóconym jajkiem z ewentualnym dodatkiem soli. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220st.C (ja piekłam w 180 st.C). Mozna również wstawić małe naczynko żaroodporne wypełnione wodą na półkę, gdzie znajduje sie kogucik.

Smacznego:-)




Kategorie przepisów