Kurka lub kogucik na Wielkanoc
Paulinka, która jest gospodynią tej edycji Weekendowej Piekarni zaproponowała nam iście wielkanocny wypiek. Chklebek w kształcie kogucika, pyszny, mięciutki, doskonale smakuje posmarowany prawdziwym masłem.
Składniki:
330g mąki pszennej
25g maki zytniej
4g drożdży instant lub 8g świeżych
180g wody
20g miodu
20g masła roślinnego (zastąpiłam margaryną)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
a także:
1 łyzka oleju do smarowania
1 jajko
1 łyżeczka soli do posypania (opcjonalnie)
Z podanych składników wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto, dodając masło na samym końcu. Zagniatamy w kulę, smarujemy olejem i wkładamy do miski. Przykrywamy sciereczką i zostawiamy do wyrosnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na kilka części i zlepiamy kogucika.
Układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy folia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy chlebek rozkłóconym jajkiem z ewentualnym dodatkiem soli. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220st.C (ja piekłam w 180 st.C). Mozna również wstawić małe naczynko żaroodporne wypełnione wodą na półkę, gdzie znajduje sie kogucik.
Smacznego:-)