Kurczak z sezamem czyli tanie danie
Dziś mamy dla Was propozycję na wyjątkowo prosty do przygotowania i niedrogi obiad.
Posypany ziarnami prażonego sezamu kurczak w marynacie miodowej, nie jest z pewnością daniem wykwintnym, ale za to bardzo smacznym.
Zamiast ćwiartek z kurczaka można w tej marynacie przygotować także polędwiczki drobiowe.
Taki obiad można też przyrządzić w wolnowarze, gotując razem z mięsem, przekrojone na połówki lub ćwiartki, ziemniaki, które nabierają wówczas wyjątkowego smaku.
Więcej naszych przepisów na potrawy z wolnowaru znajdziecie tutaj
Składniki - proporcje na dwie osoby
Do dekoracji
Mięso myję, zalewam połową marynaty i odstawiam na całą noc do lodówki. Następnego smażę na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia. Kiedy mięso nabierze ciemnozłotego koloru zmniejszam płomień do minimum, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę jeszcze około minuty, uważając aby go nie przypalić.
Wlewam pozostałą część marynaty, jeśli jest jej zbyt mało dodaję jeszcze kilka łyżek wody i łyżkę koncentratu pomidorowego i na średnim ogniu duszę pod przykryciem do miękkości (około 40 -50 minut).
Przed podaniem posypuję uprażonym sezamem.
Czas dla użytkowników wolnowarów
poziom low od 4 do 6 godzin
poziom high od 3 do 5 godzin
Posypany ziarnami prażonego sezamu kurczak w marynacie miodowej, nie jest z pewnością daniem wykwintnym, ale za to bardzo smacznym.
Zamiast ćwiartek z kurczaka można w tej marynacie przygotować także polędwiczki drobiowe.
Taki obiad można też przyrządzić w wolnowarze, gotując razem z mięsem, przekrojone na połówki lub ćwiartki, ziemniaki, które nabierają wówczas wyjątkowego smaku.
Więcej naszych przepisów na potrawy z wolnowaru znajdziecie tutaj
Składniki - proporcje na dwie osoby
- 2 duże ćwiartki z kurczaka
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- olej rzepakowy lub inny o neutralnym smaku do smażenia
- 1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub gęstego ketchupu
- 3 łyżki oleju (najlepiej sezamowego)
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka brązowego cukru (do tej marynaty idealnie pasuje ciemny cukier muscovado)
- pieprz i papryka w proszku do smaku
Do dekoracji
- 1 łyżka sezamu uprażonego przez około 2 minuty na suchej patelni. Przygotowując sezam trzeba cały czas potrząsać patelnią, aby się nie przypalił.
Mięso myję, zalewam połową marynaty i odstawiam na całą noc do lodówki. Następnego smażę na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia. Kiedy mięso nabierze ciemnozłotego koloru zmniejszam płomień do minimum, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę jeszcze około minuty, uważając aby go nie przypalić.
Wlewam pozostałą część marynaty, jeśli jest jej zbyt mało dodaję jeszcze kilka łyżek wody i łyżkę koncentratu pomidorowego i na średnim ogniu duszę pod przykryciem do miękkości (około 40 -50 minut).
Przed podaniem posypuję uprażonym sezamem.
Czas dla użytkowników wolnowarów
poziom low od 4 do 6 godzin
poziom high od 3 do 5 godzin