Kurczak z sałatą lodową

Kurczak z sałatą lodową

Zdjęcie - Kurczak z sałatą lodową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kurczak z lekką i bardzo smaczną sałatką z sałaty lodowej to szybkie i proste danie. Do jego przygotowania użyliśmy oleju Oliwier, który jest uniwersalny zarówno do dań na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdził się do smażenia mięsa, jak i do sosu sałatkowego.

OLIWIER to olej rzepakowy z oliwą z oliwek, który jest naturalnym źródłem kwasów omega 3. Dzięki doskonałej recepturze świetnie smakuje oraz nadaje fantastyczny smak i aromat wielu potrawom.

Składniki na kurczaka z sałata lodową

Składniki na kurczaka:

  • 1 filet z kurczaka
  • 6 łyżek oleju rzepakowego z oliwą z oliwek Oliwier
  • sól
  • pieprz
  • mielona papryka słodka
  • przyprawa do kurczaka
  • czosnek granulowany

 

Składniki na sałatkę:

  • ½ małej główki sałaty lodowej
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 mały ogórek gruntowy

 

Składniki na sos do sałatki:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego z oliwą z oliwek Oliwier
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól, pieprz

Zdjęcie - Kurczak z sałatą lodową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przygotowanie kurczaka z sałatą lodową:

Filet z kurczaka czyszczę i obieram z błon. Do miski wlewam 4 łyżki oleju Oliwier i dodaję przyprawy, czyli sól, pieprz, mieloną paprykę słodką, przyprawę do kurczaka i czosnek granulowany. Mieszam i do tak przygotowanej marynaty wkładam filet z kurczaka. Filet z kurczaka odstawiam do zamarynowania na kilka minut.

W tym czasie przygotowuję sałatkę z sałaty lodowej. Warzywa kroję drobno i umieszczam w misce. Do małego naczynia wlewam 4 łyżki olej Oliwier, dodaję 1 łyżeczkę musztardy i miodu, sól i pieprz – składniki na sos dokładnie mieszam. Tak przygotowanym sosem polewam warzywa w misce.

Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju rzepakowego z oliwą z oliwek Oliwier. Filet z kurczaka smażę na rozgrzanym na patelni przez kilka minut z każdej strony. Usmażone mięso kroję na zgrabne plasterki i podaję wraz z sałatą lodową.

 

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 20 min
Okazja: obiad
Poziom trudności: bardzo łatwe

Kategorie przepisów