Kurczak z sałatą lodową
Kurczak z lekką i bardzo smaczną sałatką z sałaty lodowej to szybkie i proste danie. Do jego przygotowania użyliśmy oleju Oliwier, który jest uniwersalny zarówno do dań na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdził się do smażenia mięsa, jak i do sosu sałatkowego.
OLIWIER to olej rzepakowy z oliwą z oliwek, który jest naturalnym źródłem kwasów omega 3. Dzięki doskonałej recepturze świetnie smakuje oraz nadaje fantastyczny smak i aromat wielu potrawom.
Składniki na kurczaka z sałata lodową
Składniki na kurczaka:
- 1 filet z kurczaka
- 6 łyżek oleju rzepakowego z oliwą z oliwek Oliwier
- sól
- pieprz
- mielona papryka słodka
- przyprawa do kurczaka
- czosnek granulowany
Składniki na sałatkę:
- ½ małej główki sałaty lodowej
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 mała czerwona cebula
- 1 mały ogórek gruntowy
Składniki na sos do sałatki:
- 4 łyżki oleju rzepakowego z oliwą z oliwek Oliwier
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- Sól, pieprz
Przygotowanie kurczaka z sałatą lodową:
Filet z kurczaka czyszczę i obieram z błon. Do miski wlewam 4 łyżki oleju Oliwier i dodaję przyprawy, czyli sól, pieprz, mieloną paprykę słodką, przyprawę do kurczaka i czosnek granulowany. Mieszam i do tak przygotowanej marynaty wkładam filet z kurczaka. Filet z kurczaka odstawiam do zamarynowania na kilka minut.
W tym czasie przygotowuję sałatkę z sałaty lodowej. Warzywa kroję drobno i umieszczam w misce. Do małego naczynia wlewam 4 łyżki olej Oliwier, dodaję 1 łyżeczkę musztardy i miodu, sól i pieprz – składniki na sos dokładnie mieszam. Tak przygotowanym sosem polewam warzywa w misce.
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju rzepakowego z oliwą z oliwek Oliwier. Filet z kurczaka smażę na rozgrzanym na patelni przez kilka minut z każdej strony. Usmażone mięso kroję na zgrabne plasterki i podaję wraz z sałatą lodową.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 20 min
Okazja: obiad
Poziom trudności: bardzo łatwe