Kurczak z razowym kuskusem i zieloną soczewicą
przepis:
0,5 szklanki razowego kuskusu
0,5 szklanki zielonej soczewicy
100 g piersi z kurczaka
sól, pieprz
1 łyżka potłuczonych nasion kolendry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
olej
Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w paseczki. Mięso przyprawić solą, pieprzem, papryką, kolendrą i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Odstawić na godzinę.
Kuskus zalać gorącą wodą, posolić i odstawić na pół godziny aby woda się wchłonęła.
Soczewicę opłukać, zalać szklanką wody i gotować do miękkości. Przed końcem gotowania soczewicę posolić.
Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju.
Do mięsa dodać ugotowaną soczewicę, kuskus i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.