Kurczak z patelni w kremowym sosie z kurkami
Uwielbiam grzyby, wszystkie bez wyjątku :-) Może nie mają większej wartości odżywczej, ale ich smak i aromat rekompensują wszelkie braki. Niestety nie lubię ich zbierać, jakoś zawsze trafiam twarzą w pajęczynę – okropne! Dlatego zakupiłam w sklepie piękne kurki, które postanowiłam wykorzystać do szybkiego obiadu w „tygodniu”, z kurczakiem, parmezanem, w pysznym i bardzo kremowym sosie z dodatkiem białego wina. Pycha!
Scroll down for recipe in English
Kurczak z patelni w kremowym sosie z kurkami
(4 porcje)
Składniki:
- 4 udka z kurczaka, ponacinane ostrym nożem
- 1/2 szklanki mąki doprawionej solą i pieprzem
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 450 g kurek, oczyszczonych, większe przekrojone na połówki
- 1 duży ząbek czosnku, posiekany
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 3/4 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 czubata łyżka posiekanego świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1/2 szklanki śmietanki 18%
Przygotowanie:
- Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej.
- Włóż na nią obtoczonego w mące kurczaka i smaż do zarumienienia, około 5 minut z każdej strony. Wyjmij kurczaka z patelni i odstaw.
- Włóż na patelnię grzyby wraz z czosnkiem i smaż przez kilka minut, aż grzyby lekko zmiękną.
- Następnie wlej bulion z kurczaka, wino i wsyp tymianek, wymieszaj zeskrobując wszelkie przypieczone kawałki kurczaka z dna patelni. Włóż udka i gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut (aż przestanie być surowy). Ponownie wyjmij kurczaka z patelni.
- Teraz wlej śmietankę, parmezan, musztardę Dijon, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje, po czym włóż ponownie kurczaka ponownie do patelni. Podgrzej całość i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
English version
Creamy chicken and chanterelle skillet
(4 servings)
Ingredients:
- 4 chicken legs, scored
- 1/2 cup flour seasoned with salt and pepper
- 2 tablespoons vegetable oil
- 450 g chanterelles, bigger sliced in half
- 1 large clove garlic, chopped
- 3/4 cup white wine
- 3/4 cup chicken stock
- 1 heaping tablespoon chopped fresh thyme (or 2 teaspoons dry)
- 1/2 cup Parmesan cheese
- 2 tablespoons Dijon mustard
- 1/2 cup cream
Preparation:
- In a large skillet, heat oil on medium high heat.
- Dredge chicken in seasoned flour and sauté until golden brown, about 5 minutes on each side. Remove from pan and set aside.
- Add mushrooms and garlic to pan, saute for a few minutes until mushrooms are slightly limp.
- Next add chicken stock, white wine and thyme – scraping up all the bits in the bottom of the pan, add chicken back to pan and simmer for about 15-20 minutes (until cooked through). Remove chicken from pan.
- Add cream, Parmesan, dijon and salt and pepper to taste. Stir and cook until sauce is thick and add chicken back to pan to reheat and serve.
Enjoy!