Kurczak z papryką i chili

Kurczak z papryką i chili
Wielka podróż ”Z widelcem po Azji” prowadzona przez Irenę i Andrzeja powoli dobiega końca. W trakcie całego roku podzieliłam się tutaj sporą ilością wypróbowanych przeze mnie azjatyckich potraw, głównie wywodzących się z Chin, Tajlandii oraz Indii.
Poza tym pierwszy raz robiłam sushi :) i tak nam się to z M. spodobało, że raz na jakiś czas robimy sobie domowy wieczór sushi.
Na koniec prezentuję chińskiego kurczaka z papryką i chili. Kawałki kurczaka obtoczone są w cieście, dzięki czemu mięso pozostaje delikatne i soczyste i idealnie pasuje do lekko chrupiącej papryki.

A teraz pewnie na jakiś czas odpocznę sobie od azjatyckich smaków. Zbliżają się Święta, pora pokosztować trochę tradycji ;)

Zdjęcie - Kurczak z papryką i chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KURCZAK Z PAPRYKĄ I CHILI
(na 4 porcje)
2 filety z piersi kurczaka,
szczypta soli,
1 białko,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
4 łyżki oleju,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
1 czerwona papryka,
1 zielona papryka,
2 małe czerwone papryczki chili (można dać mniej – wg uznania),
2 łyżki jasnego sosu sojowego,
1 łyżka wytrawnego sherry,
1 łyżka octu winnego

Kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Dodać sól, białko, mąkę kukurydzianą i 1 łyżkę oleju. Dobrze wymieszać.
Rozgrzać pozostały olej w ogrzanym woku, wrzucić czosnek i imbir i smażyć, mieszając, przez 30 sekund. Dorzucić kawałki kurczaka i smażyć, mieszając, przez 2-3 minuty na brązowy kolor.
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Papryczki chili drobno posiekać (bez pestek). Papryki, papryczki chili, sos sojowy, sherry i ocet dodać do mięsa i smażyć kolejne 2-3 minuty, aż kurczak będzie gotowy. Przełożyć na półmisek i od razu podawać.

Ja podałam do tego dania ryż i gotowane brokuły :)


Zdjęcie - Kurczak z papryką i chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów