Kurczak z orzechami pinii

Kurczak z orzechami pinii

Szukałam przepisu, w którym mogłabym wykorzystać przywiezione z Włoch orzechy piniowe, i w książce "Smakowite potrawy z kurczaka" natknęłam się na to danie. Na pewno posmakuje Wam, jeśli lubicie mięsa ze słodką nutą.

Składniki:

1,5 kg kurczaka (może być cały - pokrojony, mogą być np. same udka)

1 ząbek czosnku

2 listki szałwii

1/4 l białego wytrawnego wina

2 goździki

listek laurowy

kilka ziarenek pieprzu

1 cebula

oliwa z oliwek

50 g orzechów piniowych

50 g rodzynek

sól, pieprz

1/8 l bulionu drobiowego

1 łyżka miodu

3 łyżki octu balsamicznego

Kurczaka umyj i osusz. Przygotuj marynatę z wina, szałwii, czosnku, goździków, listka laurowego oraz pieprzu. Włóż mięso do marynaty i wstaw do lodówki na noc (dobrze jest w tym czasie przewrócić mięso kilka razy).

Posiekaj drobno cebulę, podsmaż na oliwie. Mięso wyjmij z marynaty i osusz, następnie mocno obsmaż. Dodaj cebulę z oliwą, orzeszki piniowe i rodzynki (tutaj odeszłam nieco od oryginalnego przepisu - dałam tylko połowę rodzynek, resztę wrzuciłam pod koniec duszenia). Duś przez około 30 minut. Dolej marynatę i gotuj wszystko razem do momentu, aż sos nieco odparuje i zgęstnieje. Jeśli to potrzebne, możesz dolać jeszcze bulion. Dopraw potrawę solą i pieprzem.

Miód rozpuść w rondelku, dodaj ocet, krótko gotuj na niedużym ogniu. Kurczaka rozłóż na talerzach, polej sosem miodowo-octowym. Podawaj z ryżem lub makaronem.

Zdjęcie - Kurczak z orzechami pinii  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów