Kurczak z marchewką w sosie śmietanowym
Nie mam ostatnio zupełnie czasu na gotowanie skomplikowanych dań. Praca na pełen etat, dom, małe dziecko, zbliżające się Święta i jeszcze ten szybko zapadający wieczór, który odbiera energię do działania ehhh... Ale jeść trzeba, więc nadal szukam pomysłów na szybkie i smaczne posiłki :) Ostatnio na obiad zrobiłam pierś z kurczaka z marchewką w sosie śmietanowym, mówię Wam pycha a robi się ją na prawdę prędko, spróbujcie koniecznie! :D
Składniki na 3-4 porcje:
- ok. 550-600 g piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 1 bardzo duża marchewka
- 1 duży ząbek czosnku
- ok. 50-70 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- mąka do obtoczenia mięsa + ewentualnie do zagęszczenia sosu
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, następnie obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju (gdy będzie się smażyć na drugiej stronie oprószyć je solą i pieprzem). Zdjąć mięso z patelni i odłożyć na bok. Na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę, gdy zacznie się złocić dodać obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażyć jeszcze chwilę, dołożyć mięso. Całość zalać wodą, dorzucić listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 10-15 minut. Po tym czasie dolać śmietankę, gotować jeszcze kilka minut bez przykrycia (można zagęścić sos mąką, jeśli wyjdzie za rzadki). Podawać na ciepło z ziemniakami, kaszą lub ryżem.