Kurczak w warzywnym sosie kalafiorowym

Kurczak w warzywnym sosie kalafiorowym

Zdjęcie - Kurczak w warzywnym sosie kalafiorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pomysł na zdrowy sos warzywny przygotowany na bazie duszonego kalafiora. Sos kalafiorowy idealnie pasuje do makaronu, ryżu, czy kaszy. Jest po prostu wyśmienity. Najlepiej smakuje przyrządzony z młodego kalafiora, zdecydowanie nie polecam korzystać z kalafiora mrożonego – według mnie sos nie wychodzi wtedy tak smaczny. Sama połączyłam sos z podsmażoną piersią kurczaka, żeby obiad był konkretniejszy. Jeśli nie jesz mięsa, możesz oczywiście pominąć ten dodatek. Pierwszego dnia jedliśmy sos kalafiorowy z makaronem, na drugi dzień z ryżem. Ostatnio staram się gotować obiady na 2 dni, żeby zaoszczędzić czas. Mimo że moja córka cierpliwie znosi moje wyczyny w kuchni, wolę ograniczyć czas spędzony w kuchni i więcej czasu spędzić z Nią na świeżym powietrzu lub na czytaniu książeczek.

Zdjęcie - Kurczak w warzywnym sosie kalafiorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Makaron
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 4 porcje
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 25 min.
Kalorie: 210 kcal

Pomysł na przepyszny warzywny sos z duszonego kalafiora. Sos kalafiorowy idealnie smakuje z makaronem lub ryżem.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • KURCZAK W SOSIE KALAFIOROWYM
  • 1 główka  małego kalafiora (lub 1/2 dużego)

  • 1  niewielka cebula

  • 2 ząbki  czosnku

  • 1 łyżka śmietanki 30%

  • 1 łyżka  śmietany 18%

  • 1 łyżka  oleju słonecznikowo rzepakowego

  • 1  duży filet z piersi kurczaka

  • gałka muszkatołowa, pieprz i sól*

  • PONADTO
  • makaron kokardki lub ryż jaśminowy

  • tarty żółty ser


Sposób przygotowania:

  • Pierś kurczaka oczyść z żyłek i kostek, pokrój w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i usmaż na nim kurczaka do całkowitego ścięcia. Pod koniec smażenia możesz oprószyć odrobiną pieprzu i soli*. Usmażonego kurczaka zdejmij z patelni i przełóż na talerz.
  • Na tej samej patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj kalafiora podzielonego na drobne różyczki i posmaż jeszcze 3 minuty. Wlej 400 ml gorącej wody i duś pod przykryciem do miękkości kalafiora (około 10-15 minut).
  • Do miękkich warzyw dodaj oba rodzaje śmietany i zblenduj na krem. Dopraw odrobiną gałki muszkatołowej, pieprzem oraz solą. Do sosu kalafiorowego ponownie wrzuć podsmażonego kurczaka, całość podgrzej jeszcze przez chwilę.
  • Kurczaka w sosie kalafiorowym podawaj z makaronem lub ryżem. Przed jedzeniem koniecznie posyp tartym żółtym serem.


Uwagi:

  • *dla niemowląt nie dodawaj soli. Po 1 roku życia dziecka można dodawać niewielką ilość soli.

Kategorie przepisów