Kurczak w warzywnym sosie kalafiorowym
Pomysł na zdrowy sos warzywny przygotowany na bazie duszonego kalafiora. Sos kalafiorowy idealnie pasuje do makaronu, ryżu, czy kaszy. Jest po prostu wyśmienity. Najlepiej smakuje przyrządzony z młodego kalafiora, zdecydowanie nie polecam korzystać z kalafiora mrożonego – według mnie sos nie wychodzi wtedy tak smaczny. Sama połączyłam sos z podsmażoną piersią kurczaka, żeby obiad był konkretniejszy. Jeśli nie jesz mięsa, możesz oczywiście pominąć ten dodatek. Pierwszego dnia jedliśmy sos kalafiorowy z makaronem, na drugi dzień z ryżem. Ostatnio staram się gotować obiady na 2 dni, żeby zaoszczędzić czas. Mimo że moja córka cierpliwie znosi moje wyczyny w kuchni, wolę ograniczyć czas spędzony w kuchni i więcej czasu spędzić z Nią na świeżym powietrzu lub na czytaniu książeczek.
Danie: Makaron
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 4 porcje
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 25 min.
Kalorie: 210 kcal
Pomysł na przepyszny warzywny sos z duszonego kalafiora. Sos kalafiorowy idealnie smakuje z makaronem lub ryżem.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- KURCZAK W SOSIE KALAFIOROWYM
-
1 główka małego kalafiora (lub 1/2 dużego)
-
1 niewielka cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżka śmietanki 30%
-
1 łyżka śmietany 18%
-
1 łyżka oleju słonecznikowo rzepakowego
-
1 duży filet z piersi kurczaka
-
gałka muszkatołowa, pieprz i sól*
- PONADTO
-
makaron kokardki lub ryż jaśminowy
-
tarty żółty ser
Sposób przygotowania:
- Pierś kurczaka oczyść z żyłek i kostek, pokrój w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i usmaż na nim kurczaka do całkowitego ścięcia. Pod koniec smażenia możesz oprószyć odrobiną pieprzu i soli*. Usmażonego kurczaka zdejmij z patelni i przełóż na talerz.
- Na tej samej patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj kalafiora podzielonego na drobne różyczki i posmaż jeszcze 3 minuty. Wlej 400 ml gorącej wody i duś pod przykryciem do miękkości kalafiora (około 10-15 minut).
- Do miękkich warzyw dodaj oba rodzaje śmietany i zblenduj na krem. Dopraw odrobiną gałki muszkatołowej, pieprzem oraz solą. Do sosu kalafiorowego ponownie wrzuć podsmażonego kurczaka, całość podgrzej jeszcze przez chwilę.
- Kurczaka w sosie kalafiorowym podawaj z makaronem lub ryżem. Przed jedzeniem koniecznie posyp tartym żółtym serem.
Uwagi:
- *dla niemowląt nie dodawaj soli. Po 1 roku życia dziecka można dodawać niewielką ilość soli.