Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami

Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami

Mój ukochany zażyczył sobie pewnego dnia mięso w tempurze. Nigdy wcześniej jej nie robiłam, ale po rekonesansie w sieci okazało się, że tak na prawdę jest to bardzo łatwa potrawa:) Dlatego przedstawiam Wam bardzo łatwego kurczaka w tempurze, z sosem śliwkowym i warzywami z patelni. Danie jest całkiem przyjemne w przygotowaniu, dałam radę zrobić wszystko równocześnie a połówek był zachwycony efektem. Resztę dojadł następnego dnia, gdyż kurczak odgrzany w piekarniku ponownie nabiera chrupkości. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami / Chicken tempura with plum sauce and vegetables - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami

(4 porcje)

Składniki na kurczaka:

  • 2 całe piersi kurczaka bez skóry, pokrojone na 1 cm paski
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 duże jajko, rozbełtane
  • 1 szklanka zimnej wody gazowanej
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka przyprawy pięć smaków
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1/2 łyżeczki świeżego imbiru, startego na tarce
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • 1 szczypta przyprawy pięć smaków

Składniki na warzywa:

  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki imbiru, startego na tarce
  • 1 marchewka, pokrojona na cienkie plasterki
  • 1 1/2 szklanki fasolki szparagowej, przekrojonej na pół
  • 6 pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1/2 cukinii, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1/4 szklanki posiekanej dymki

Preparation:

  1. Obtocz kurczaka w mące, strzep jej nadmiar i odstaw. W większym garnku lub patelni rozgrzej do 180 oC olej do głębokiego smażenia.
  2. W średniej misce roztrzep trzepaczką jajka z zimną wodą, wmieszaj mąkę, przyprawę pięć smaków i wymieszaj, aż masa stanie się jednolita.
  3. Zanurz kurczaka w cieście, strzep jego nadmiar i wrzuć do rozgrzanego oleju. Smaż po kilka naraz, do ładnego zarumienienia, przez 2 – 3 minuty. Wyjmij i przełóż na papierowe ręczniki.
  4. W celu przygotowania sosu śliwkowego, wymieszaj w rondelku powidła, ocet, cukier, czosnek, imbir, chilli i przyprawę pięć smaków. Doprowadź na średnim ogniu do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj mieszając aż sos zgęstnieje, przez 4 – 5 minut. Zdejmij z ognia i dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  5. W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy wraz z cukrem i odstaw.
  6. W dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć imbir i smaż mieszając, przez około 30 sekund. Dodaj marchewkę i smaż przez 1-2 minuty, następnie dodaj fasolkę, pieczarki i cukinię i smaż, aż warzywa zaczną mięknąć, przez 1 -1 1/2 minuty.
  7. Dodaj dymkę i wlej mieszankę z sosem sojowym. Wymieszaj całość i smaż przez kolejne 45 sekund, mieszając. Przełóż na talerze i podawaj wraz z tempurą i sosem śliwkowym do maczania.

Smacznego!

Zdjęcie - Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami / Chicken tempura with plum sauce and vegetables - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Chicken Tempura With Plum Sauce and Stir-Fried Veggies

(4 servings)

Ingredients for chicken tempura:

  • 2 whole boneless skinless chicken breasts, cut into 1 cm strips
  • 1⁄2 cup cornstarch or cornflour
  • 1 large egg, beaten
  • 1  cup very cold sparkling water
  • 1 cup all-purpose flour
  • 1 tablespoon five-spice powder
  • oil, for frying

Ingredients for plum sauce: 

  • 1 cup plum preserves
  • 4 teaspoons rice wine vinegar
  • 1 tablespoon light brown sugar
  • 2 cloves of garlic, minced
  • 1⁄2 teaspoon minced fresh ginger
  • 1⁄4 teaspoon red pepper flakes
  • 1 pinch five-spice powder

Ingredients for stir-fried vegetables:

  • 1⁄4 cup soy sauce
  • 1 tablespoon sesame oil
  • 1 teaspoon sugar
  • 3 tablespoons vegetable oil
  • 3 tablespoons ginger, minced
  • 1 carrot thinly sliced
  • 1 1⁄2 cups green beans, cutin half
  • 6 mushrooms, thinly sliced
  • 1/2 zucchini, thinly sliced
  • 1⁄4 cup sliced green onion, chopped

Preparation:

  1. Lightly coat the chicken strips in the cornstarch, shaking to remove any excess and set aside. In a large pot, preheat the oil to 180 oC.
  2. In a bowl, beat the egg with the cold water, add the flour and 5 spice powder and mix lightly and quickly just until smooth.
  3. Dip the chicken into the batter, shaking to remove any excess. In batches add to the hot oil and fry, turning, until golden brown on all sides, 2 to 3 minutes. Remove and drain on paper towels.
  4. For the plum sauce in a saucepan, combine plum preserves, vinegar, brown sugar, garlic, ginger, pepper flakes, and 5-spice powder, and stir to combine. Bring to a boil, stir, reduce the heat and simmer until thickened, for 4 to 5 minutes. Remove the plum sauce from the heat and adjust the seasoning, to taste.
  5. For the vegetables, in a bowl, combine the soy sauce, sesame oil and sugar, and set aside.
  6. In a large pan, heat the vegetable oil over high heat, add the ginger and cook, stirring, for about 30 seconds. Add the carrots and stir-fry until beginning to soften, 1 to 2 minutes, next add green beans, mushrooms and zucchini and stir-fry until beginning to soften, 1 to 1 1/2 minutes.
  7. Add the green onions and soy sauce mixture, stir to coat, and cook for another 45 seconds, stirring. Remove from the heat and serve with the chicken and plum sauce.

Enjoy!

Zdjęcie - Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami / Chicken tempura with plum sauce and vegetables - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów