Kurczak w sosie winno-imbirowym
Smaczny i nieskomplikowany do przygotowania obiad w stylu kuchni chińskiej. Wystarczy do usmażonego z imbirem i czosnkiem kurczaka dodać mieszankę wina, ketchupu i sosu sojowego – i sycące danie w aromatycznym sosie gotowe. Taki obiad robi się naprawdę błyskawicznie. W oryginalnym przepisie jako dodatek do tego kurczaka polecali krupuk, czyli prażynki krewetkowe... ale tak naprawdę równie dobrze danie będzie smakowało z ryżem lub chińskim makaronem.
KURCZAK W SOSIE WINNO-IMBIROWYM
(2 porcje)
- 300g filetu z piersi kurczaka,
- 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 4 łyżki sherry lub innego wzmacnianego wina,
- 2 łyżki pikantnego ketchupu,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- ¼ łyżeczki mielonej kolendry,
- szczypta pieprzu,
- ewentualnie odrobina chili w proszku,
- 1-2 łyżki oleju kokosowego, rzepakowego lub z orzechów ziemnych,
- świeża kolendra do dekoracji
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małe paseczki. W woku mocno rozgrzać olej i włożyć mięso. Dodać starty imbir i posiekany czosnek. Smażyć około 4-5 minut, intensywnie mieszając. Doprawić pieprzem i mieloną kolendrą. Sherry, ketchup i sos sojowy wymieszać razem i wlać do mięsa. Smażyć jeszcze około 2 minuty, aż sos się zagęści i oblepi mięso. Ewentualnie doprawić chili, jeśli ktoś woli bardziej ostrą potrawę. Przed podaniem posypać listkami świeżej kolendry.
(inspiracja: książka "Potrawy z woka" z moimi zmianami)