Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Pierś z kurczaka w wyrazistym, pysznym sosie z dodatkiem soku ananasowego z kartonu i chrupiącej czerwonej papryki (część soku ananasowego można tez użyć do tortu marchewkowego). To szybkie danie, którego zapach roznosi się po całym domu :) Myślę, że w 30 minut bez problemu wyrobimy się z tym daniem :) Jako dodatek do kurczaka polecam biały ryż basmati, ale równie dobrze będzie smakować z makaronem lub chrupiącą bagietką. Jeśli zdecydujemy się na ryż czy makaron, gotujemy go w czasie przygotowywania kurczaka.
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym obiad dla dwóch - trzech osób
Sos:
0,5 łyżki cukru
0,5 szkl. soku ananasowego z kartonu
2 łyżki octu z białego wina
0,5 szkl. bulionu z kury
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
Kurczak:
300 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka mąki
1 czerwona papryka
1 cebula
sól,
pieprz
olej do smażenia
Sos: Składniki sosu umieścić w garnuszku i zagotować mieszając do czasu aż cukier się rozpuści.
Kurczak: Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Obtoczyć cząstki kurczaka w mące. Cebulę pokroić w piórka. Paprykę pokroić w kostkę. Rozgrzać 1 lub 2 łyżki oleju na patelni i usmażyć kurczaka na rumiano. Dodać cebulę i paprykę. Smażyć razem 1 minutę. Wlać sos, zmniejszyć moc palnika i dusić mieszając przez 5 minut.
Podawać z ryżem basmati, makaronem lub bagietką.