Kurczak w sosie słodko- kwaśnym
Bardzo podobny przepis na sos słodko- kwaśnym już był na moim blogu publikowany jakoś w pierwszych dniach od założenia bloga. Przez ten czas nauczyłam się robić go lepiej. Nie podobały mi się także zdjęcia (chociaż te wcale nie są o wiele lepsze), ani opis. Skoro umiem więcej to i więcej od siebie wymagam. Post został usunięty, a na jego miejsce przyjdzie ten. Lepszy, bo opracowany metodą prób i błędów. Jest to potrawa, która z pośród wszystkich blogowych została przeze mnie przygotowana najczęściej. Zawszę robię wielki gar, żeby mieć na kilka dni i jeść na śniadanie, obiad i kolację. Tak już mam...
Zdaję sobie sprawę, że nie każdy potrzebuje proporcji jak dla pułku wojska, więc opracowałam proporcje specjalne:)
Składniki: (na 4 duże porcje)
I co dalej?:
W garnku rozgrzej niewielką ilość oleju, wlej na to sok pomarańczowy, całą zawartość puszki z pomidorami oraz połowę puszki soku z ananasa. Zmniejsz ogień na średni i poczekaj, aż płyn zmniejszy swoją objętość. Ok. 10 minut.
Marchewkę i imbir obierz i pokrój w słupki. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Paprykę pokrój w małą kostkę. Pepperoni pozbaw nasion i pokrój bardzo drobno. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki i przekrój je na trzy.
Po upływie 10 minut wrzuć do sosu przygotowane: marchewkę, imbir, cebulę, paprykę, pepperoni, połowę ananasów z puszki oraz pomarańczę. Zmniejsz ogień na mały i gotuj warzywa i owoce w sosie kolejne 10 minut.
W tym czasie umyj i osusz pierś z kurczaka. Wykrój z niej wszelkie nieciekawe elementy i pokrój ją na małe paski. Obtocz je w soli, pieprzu i mące. Podsmaż je na patelni z niewielkim dodatkiem oleju.
Po upływie 10 minut przełóż podsmażonego kurczaka do garnku z sosem. Dopraw za pomocą soli, octu, cukru i ziół prowansalskich. Gotuj jeszcze 5 minut i po tym czasie sprawdź czy jest doprawione tak jak lubisz.
Podawaj z idealnie ugotowanym ryżem.
PrzepisoTeka na Facebook'u
Zdaję sobie sprawę, że nie każdy potrzebuje proporcji jak dla pułku wojska, więc opracowałam proporcje specjalne:)
Składniki: (na 4 duże porcje)
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 1 szklanka soku pomarańczowego 100%
- 1 puszka pomidorów pokrojonych
- pół puszki kawałków ananasa wraz z połową soku
- 1 duża marchewka
- 1 papryka czerwona
- 1 średnia cebula
- 1 pomarańcza
- mały kawałek imbiru
- pół papryczki pepperonii
- 1 łyżka octu winnego białego
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej
- sól
- pieprz
I co dalej?:
W garnku rozgrzej niewielką ilość oleju, wlej na to sok pomarańczowy, całą zawartość puszki z pomidorami oraz połowę puszki soku z ananasa. Zmniejsz ogień na średni i poczekaj, aż płyn zmniejszy swoją objętość. Ok. 10 minut.
Marchewkę i imbir obierz i pokrój w słupki. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Paprykę pokrój w małą kostkę. Pepperoni pozbaw nasion i pokrój bardzo drobno. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki i przekrój je na trzy.
Po upływie 10 minut wrzuć do sosu przygotowane: marchewkę, imbir, cebulę, paprykę, pepperoni, połowę ananasów z puszki oraz pomarańczę. Zmniejsz ogień na mały i gotuj warzywa i owoce w sosie kolejne 10 minut.
W tym czasie umyj i osusz pierś z kurczaka. Wykrój z niej wszelkie nieciekawe elementy i pokrój ją na małe paski. Obtocz je w soli, pieprzu i mące. Podsmaż je na patelni z niewielkim dodatkiem oleju.
Po upływie 10 minut przełóż podsmażonego kurczaka do garnku z sosem. Dopraw za pomocą soli, octu, cukru i ziół prowansalskich. Gotuj jeszcze 5 minut i po tym czasie sprawdź czy jest doprawione tak jak lubisz.
Podawaj z idealnie ugotowanym ryżem.
PrzepisoTeka na Facebook'u