Kurczak w sosie słodko- kwaśnym

Kurczak w sosie słodko- kwaśnym
Bardzo podobny przepis na sos słodko- kwaśnym już był na moim blogu publikowany jakoś w pierwszych dniach od założenia bloga. Przez ten czas nauczyłam się robić go lepiej. Nie podobały mi się także zdjęcia (chociaż te wcale nie są o wiele lepsze), ani opis. Skoro umiem więcej to i więcej od siebie wymagam. Post został usunięty, a na jego miejsce przyjdzie ten. Lepszy, bo opracowany metodą prób i błędów. Jest to potrawa, która z pośród wszystkich blogowych została przeze mnie przygotowana najczęściej. Zawszę robię wielki gar, żeby mieć na kilka dni i jeść na śniadanie, obiad i kolację. Tak już mam...
Zdaję sobie sprawę, że nie każdy potrzebuje proporcji jak dla pułku wojska, więc opracowałam proporcje specjalne:)
Zdjęcie - Kurczak w sosie słodko- kwaśnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami









































Składniki: (na 4 duże porcje)
  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 1 szklanka soku pomarańczowego 100%
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych
  • pół puszki kawałków ananasa wraz z połową soku
  • 1 duża marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 średnia cebula
  • 1 pomarańcza
  • mały kawałek imbiru
  • pół papryczki pepperonii
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej
  • sól
  • pieprz
Zdjęcie - Kurczak w sosie słodko- kwaśnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami









































I co dalej?:
W garnku rozgrzej niewielką ilość oleju, wlej na to sok pomarańczowy, całą zawartość puszki z pomidorami oraz połowę puszki soku z ananasa. Zmniejsz ogień na średni i poczekaj, aż płyn zmniejszy swoją objętość. Ok. 10 minut.
Marchewkę i imbir obierz i pokrój w słupki. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Paprykę pokrój w małą kostkę. Pepperoni pozbaw nasion i pokrój bardzo drobno. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki i przekrój je na trzy.
Po upływie 10 minut wrzuć do sosu przygotowane: marchewkę, imbir, cebulę, paprykę, pepperoni, połowę ananasów z puszki oraz pomarańczę. Zmniejsz ogień na mały i gotuj warzywa i owoce w sosie kolejne 10 minut.
W tym czasie umyj i osusz pierś z kurczaka. Wykrój z niej wszelkie nieciekawe elementy i pokrój ją na małe paski. Obtocz je w soli, pieprzu i mące. Podsmaż je na patelni z niewielkim dodatkiem oleju.
Po upływie 10 minut przełóż podsmażonego kurczaka do garnku z sosem. Dopraw za pomocą soli, octu, cukru i ziół prowansalskich. Gotuj jeszcze 5 minut i po tym czasie sprawdź czy jest doprawione tak jak lubisz.
Podawaj z idealnie ugotowanym ryżem.

Zdjęcie - Kurczak w sosie słodko- kwaśnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami









































PrzepisoTeka na Facebook'u


Kategorie przepisów