Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Nie jest to z pewnością przepis na oryginalny chiński słodko - kwaśny sos, ale zapewniam  - ten też smakuje przepysznie!

Przepis znalazłam na blogu Casi i lekko go zmodyfikowałam - mąkę ziemniaczaną zastąpiłam skrobią kukurydzianą, a ocet winny ryżowym. Polecam gorąco!

Zdjęcie - Kurczak w sosie słodko -  kwaśnym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 - 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 pomarańczy
  • 1/2 puszki pędów bambusa
  • kilka plastrów ananasa z puszki
  • 1 pierś kurczaka
  • malutka puszka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu winnego (użyłam ryżowego)
  • 1 łyzka mąki ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz czarny
  • zioła prowansalskie
  • imbir
  • słodka papryka w proszku

 

Marchewkę kroimy w cienkie słupki, ananasy w małe kawałeczki, paprykę w paseczki a cebule w półplasterki. Pomarańczę dzielimy na cząstki i dokładnie obieramy z białych błonek.

Rozgrzewamy łyżkę oliwy (użyłam czosnkowej). Dodajemy koncentrat i sok pomarańczowy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż płyn zredukuje nieco swoją objętość.

Następnie dodajemy wszystkie warzywa i owoce oraz cukier, ocet i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 - 20 minut (warzywa powinny być jędrne).

W międzyczasie umytą i osuszoną pierś pokroić w niewielką kostkę. Posypać solą i pieprzem (można to też zrobić 2 godziny lub dzień wcześniej). Następnie mięso obsypujemy mąką pszenną i  dokładnie mieszamy. Wrzucamy na patelnię z niewielką ilością dobrze rozgrzanego oleju i krótko podsmażamy. Dodajemy mięso do sosu.

Mąkę ziemniaczaną (lub skrobię kukurydzianą) rozrabiamy z niewielką ilością zimnej wody i dodajemy do sosu, cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez chwilę, aż sos zgęstniej. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.

Smacznego!

Kategorie przepisów

Podobne przepisy