Kurczak w sosie słodko - kwaśnym
Nie jest to z pewnością przepis na oryginalny chiński słodko - kwaśny sos, ale zapewniam - ten też smakuje przepysznie!
Przepis znalazłam na blogu Casi i lekko go zmodyfikowałam - mąkę ziemniaczaną zastąpiłam skrobią kukurydzianą, a ocet winny ryżowym. Polecam gorąco!
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 - 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 1/2 pomarańczy
- 1/2 puszki pędów bambusa
- kilka plastrów ananasa z puszki
- 1 pierś kurczaka
- malutka puszka koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 - 3 łyżki cukru
- 1 łyżka octu winnego (użyłam ryżowego)
- 1 łyzka mąki ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz czarny
- zioła prowansalskie
- imbir
- słodka papryka w proszku
Marchewkę kroimy w cienkie słupki, ananasy w małe kawałeczki, paprykę w paseczki a cebule w półplasterki. Pomarańczę dzielimy na cząstki i dokładnie obieramy z białych błonek.
Rozgrzewamy łyżkę oliwy (użyłam czosnkowej). Dodajemy koncentrat i sok pomarańczowy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż płyn zredukuje nieco swoją objętość.
Następnie dodajemy wszystkie warzywa i owoce oraz cukier, ocet i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 - 20 minut (warzywa powinny być jędrne).
W międzyczasie umytą i osuszoną pierś pokroić w niewielką kostkę. Posypać solą i pieprzem (można to też zrobić 2 godziny lub dzień wcześniej). Następnie mięso obsypujemy mąką pszenną i dokładnie mieszamy. Wrzucamy na patelnię z niewielką ilością dobrze rozgrzanego oleju i krótko podsmażamy. Dodajemy mięso do sosu.
Mąkę ziemniaczaną (lub skrobię kukurydzianą) rozrabiamy z niewielką ilością zimnej wody i dodajemy do sosu, cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez chwilę, aż sos zgęstniej. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.
Smacznego!