Kurczak w sosie serowym z winogronem
Bardzo lubię sosy serowe do makaronów lub do ryżu. Gatunki serów, których użyjemy do sporządzenia sosu to sprawa naszych indywidualnych smaków wiec można eksperymentować i szaleć.
Składniki:
( na 2 osoby)
- pojedynczy, duży filet piersi z kurczaka,
- 200 g winogron,
- 1 łyżka oleju,
- 30 g masła,
- 30 g mąki,
- 250 g gorącego mleka,
- 4 łyżki śmietany,
- 4 łyżki tartego ementalera,
- 100 g sera topionego gouda,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
- filet myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę,
- pokrojone mięso oprószamy solą i pieprzem, smażymy na oleju, odstawiamy
- masło rozgrzewamy na patelni, wsypujemy mąkę i smażymy na małym ogniu mieszając.
- gdy w zasmażce pojawią się pęcherzyki powietrza wlewamy gorące mleko, ciągle mieszając aż sos zgęstnieje,
- gotujemy jeszcze 3 min., dodajemy sól i pieprz oraz sery,
- mieszamy aż sery się rozpuszczą i uzyskamy kremową konsystencje sosu,
- do gotowego sosu dodajemy usmażone wcześniej mięso oraz umyte i pokrojone na pół winogrona,
- wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 5 min., na koniec dodajemy śmietanę.
- Podajemy z ryżem.
Smacznego.