Kurczak w sosie serowym z winogronem

Kurczak w sosie serowym z winogronem

Bardzo lubię sosy serowe do makaronów lub do ryżu.  Gatunki serów, których użyjemy do sporządzenia sosu to sprawa naszych indywidualnych smaków wiec można eksperymentować i szaleć.

Zdjęcie - Kurczak w sosie serowym z winogronem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

( na 2 osoby)

-  pojedynczy, duży filet piersi z kurczaka,

-  200 g winogron,

-  1 łyżka oleju,

-  30 g masła,

-  30 g mąki,

-  250 g gorącego mleka,

-  4 łyżki śmietany,

-  4 łyżki tartego ementalera,

-  100 g sera topionego gouda,

-  sól,

-  pieprz.

 Sposób wykonania:

  1. filet myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę,
  2. pokrojone mięso oprószamy solą i pieprzem, smażymy na oleju, odstawiamy
  3. masło rozgrzewamy na patelni, wsypujemy mąkę i smażymy na małym ogniu mieszając.
  4. gdy w zasmażce pojawią się pęcherzyki powietrza wlewamy gorące mleko, ciągle mieszając aż sos zgęstnieje,
  5. gotujemy jeszcze 3 min., dodajemy sól i pieprz oraz sery,
  6. mieszamy aż sery się rozpuszczą i uzyskamy kremową konsystencje sosu,
  7. do gotowego sosu dodajemy usmażone wcześniej mięso oraz umyte i pokrojone na pół winogrona,
  8. wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 5 min., na koniec dodajemy śmietanę.
  9. Podajemy z ryżem.

Smacznego.

 

Kategorie przepisów