Kurczak w sosie musztardowym
Z lekkim zażenowaniem, ale i rozbawieniem stwierdzam, że dziś na lodowisku największymi łamagami byliśmy ja i mój chłopak.
Zachciało nam się na łyżwach jeździć :P
Zaczęło się dwa miesiące temu w Warszawie, kiedy to po wyjściu z kina i wyduldaniu wspólnie butelki wina, spontanicznie postanowiliśmy pojeździć na łyżwach na pobliskim lodowisku. On – pierwszy, ja – trzeci raz w życiu. O dziwo, szło nam całkiem nieźle, mięśnie rozluźnione, miła konwersacja przez cały czas i tylko dwie niepozorne wywrotki w jego wykonaniu. Byliśmy z siebie dumni.
Dziś poszliśmy po raz drugi. Niestety, okazało się, że na trzeźwo idzie nam znacznie gorzej ;)))
Ale tak łatwo się nie poddamy!
***
Kurczak w delikatnym, kremowym sosie musztardowym. Szybki i pyszny obiad. Ja podałam go z ziemniakami i gotowanymi warzywami, ale w roli dodatku świetnie sprawdzi się też ryż, frytki lub pieczywo oraz inne surówki.
Przepis na sos musztardowy wzięłam z książeczki „Kuchnia nad rozlewiskiem” M. Kalicińskiej i postanowiłam dodać go do kurczaka. Bazą tego sosu jest crème fraîche. Aby ją zrobić, trzeba w równych ilościach zmieszać śmietankę kremówkę (30 lub 36%) oraz kwaśną śmietanę 18 lub 22%. Następnie miseczkę trzeba szczelnie przykryć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Po tym czasie otrzymujemy delikatny, lekko ukwaszony krem, który może być bazą dla sosów lub dodatkiem wielu dań. Można go przechowywać w lodówce szczelnie przykryty przez około tydzień.
KURCZAK W SOSIE MUSZTARDOWYM
600g mięsa z kurczaka (filety z piersi albo udek),
1 nieduża cebula,
1 szklanka crème fraîche,
3 łyżki musztardy np. Dijon,
1 łyżeczka octu winnego,
pół łyżeczki cukru,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie),
sól i pieprz,
2-3 łyżki oleju
Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i smażyć, aż będzie rumiane.
Crème fraîche wymieszać z musztardą, octem i cukrem. Tak powstałym sosem zalać kurczaka i dusić kilka minut. Jeśli ktoś chce, można zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną z małą ilością zimnej wody.
Zachciało nam się na łyżwach jeździć :P
Zaczęło się dwa miesiące temu w Warszawie, kiedy to po wyjściu z kina i wyduldaniu wspólnie butelki wina, spontanicznie postanowiliśmy pojeździć na łyżwach na pobliskim lodowisku. On – pierwszy, ja – trzeci raz w życiu. O dziwo, szło nam całkiem nieźle, mięśnie rozluźnione, miła konwersacja przez cały czas i tylko dwie niepozorne wywrotki w jego wykonaniu. Byliśmy z siebie dumni.
Dziś poszliśmy po raz drugi. Niestety, okazało się, że na trzeźwo idzie nam znacznie gorzej ;)))
Ale tak łatwo się nie poddamy!
***
Kurczak w delikatnym, kremowym sosie musztardowym. Szybki i pyszny obiad. Ja podałam go z ziemniakami i gotowanymi warzywami, ale w roli dodatku świetnie sprawdzi się też ryż, frytki lub pieczywo oraz inne surówki.
Przepis na sos musztardowy wzięłam z książeczki „Kuchnia nad rozlewiskiem” M. Kalicińskiej i postanowiłam dodać go do kurczaka. Bazą tego sosu jest crème fraîche. Aby ją zrobić, trzeba w równych ilościach zmieszać śmietankę kremówkę (30 lub 36%) oraz kwaśną śmietanę 18 lub 22%. Następnie miseczkę trzeba szczelnie przykryć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Po tym czasie otrzymujemy delikatny, lekko ukwaszony krem, który może być bazą dla sosów lub dodatkiem wielu dań. Można go przechowywać w lodówce szczelnie przykryty przez około tydzień.
KURCZAK W SOSIE MUSZTARDOWYM
600g mięsa z kurczaka (filety z piersi albo udek),
1 nieduża cebula,
1 szklanka crème fraîche,
3 łyżki musztardy np. Dijon,
1 łyżeczka octu winnego,
pół łyżeczki cukru,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie),
sól i pieprz,
2-3 łyżki oleju
Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i smażyć, aż będzie rumiane.
Crème fraîche wymieszać z musztardą, octem i cukrem. Tak powstałym sosem zalać kurczaka i dusić kilka minut. Jeśli ktoś chce, można zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną z małą ilością zimnej wody.