Kurczak w sosie miso-musztardowym

Kurczak w sosie miso-musztardowym

Kolejna moja propozycja z kuchni japońskiej to ugotowane kawałki kurczaka w lekko słodkawym, aromatycznym sosie musztardowym. Potrawa bardzo łatwa i szybka do przygotowania :)
Ja użyłam, zgodnie z zaleceniami oryginalnego przepisu, filetów z piersi kurczaka, ale myślę, że lepiej pod tym względem sprawdziłoby się mięso z udek, które jest delikatniejsze i bardziej soczyste.

Photobucket
KURCZAK W SOSIE MISO-MUSZTARDOWYM
(2 porcje)
2 filety z piersi kurczaka (lub ok. 400g mięsa z udek bez skóry i kości),
2 łyżki pasty miso,
2 łyżki mirinu (zastąpiłam białym winem),
1 łyżka sake (zastąpiłam wódką),
1 łyżka drobnego cukru,
1 łyżka octu ryżowego,
1 łyżeczka musztardy,
½ szklanki bulionu z kurczaka,
1-2 cebulki dymki (zielona część)

Filety umyć i ugotować w niewielkiej ilości wody (ok. 15 minut). Odcedzić, a gdy nieco przestygną, palcami rozdzielić na paski wzdłuż włókien.
W rondlu wymieszać pastę miso, mirin, sake, cukier, ocet ryżowy, musztardę i bulion. Zagotować i gotować na małym ogniu kilka minut, aż sos nieco odparuje i się zagęści. Wówczas wrzucić kawałki kurczaka i wymieszać. Podgrzewać jeszcze przez chwilę.
Każdą porcję posypać posiekaną dymką.
Podawać z ryżem.


Zdjęcie - Kurczak w sosie miso-musztardowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak w sosie miso-musztardowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów