Kurczak w śmietanowym sosie z zielonym pieprzem
To danie na szybko, do przygotowania w sam raz na obiad po zapracowanym dniu.
Do przygotowania sosu użyłam pikantnego pieprzu w ziarnach (możesz go kupić bez problemu w większości marketów, to zielone ziarenka w słonej zalewie, w słoiczku).
Smak, a w zasadzie ostrość, sosu zależeć będzie od tego, jak dużo go dodasz. Jeśli wolisz delikatniejsze smaku, użyj opcjonalnie łyżki dobrej musztardy, którą dodatkowo wzbogacić możesz odrobiną miodu. Taki sos też będzie pyszny!
Proporcje dla ok. 4 osób
Składniki- filet z piersi kurczaka - 3-4 szt
- mąka pszenna - 3 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
- zielony pieprz - 2 łyżki (do smaku)
- śmietanka kremówka - 1 szklanka
- olej - do smażenia
Filet z piersi przekrój wzdłuż, aby otrzymać 2 cieńsze części. Lekko utłucz nasadą dłoni. Dopraw solą i pieprze, oprósz mąką i smaż na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron (raczej szybko, na średnim ogniu, ma być zarumieniony, w środku zaś nie musi być do końca przesmażony).
Wszystkie usmażone kawałki mięsa ułóż na patelni, wlej śmietankę, dodaj ziarenka pieprzu i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku. Podawaj np. z ryżem i świeżą sałatą czy pomidorami.