Kurczak w śmietanowym sosie z zielonym pieprzem

Kurczak w śmietanowym sosie z zielonym pieprzem

To danie na szybko, do przygotowania w sam raz na obiad po zapracowanym dniu.

Zdjęcie - Kurczak w śmietanowym sosie z zielonym pieprzem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kurczak w śmietanowym sosie z zielonym pieprzem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania sosu użyłam pikantnego pieprzu w ziarnach (możesz go kupić bez problemu w większości marketów, to zielone ziarenka w słonej zalewie, w słoiczku).

Zdjęcie - Kurczak w śmietanowym sosie z zielonym pieprzem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kurczak w śmietanowym sosie z zielonym pieprzem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smak, a w zasadzie ostrość, sosu zależeć będzie od tego, jak dużo go dodasz. Jeśli wolisz delikatniejsze smaku, użyj opcjonalnie łyżki dobrej musztardy, którą dodatkowo wzbogacić możesz odrobiną miodu. Taki sos też będzie pyszny!

Zdjęcie - Kurczak w śmietanowym sosie z zielonym pieprzem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kurczak w śmietanowym sosie z zielonym pieprzem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiProporcje dla ok. 4 osób

Zdjęcie - Kurczak w śmietanowym sosie z zielonym pieprzem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Filet z piersi przekrój wzdłuż, aby otrzymać 2 cieńsze części. Lekko utłucz nasadą dłoni. Dopraw solą i pieprze, oprósz mąką i smaż na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron (raczej szybko, na średnim ogniu, ma być zarumieniony, w środku zaś nie musi być do końca przesmażony).

Wszystkie usmażone kawałki mięsa ułóż na patelni, wlej śmietankę, dodaj ziarenka pieprzu i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku. Podawaj np. z ryżem i świeżą sałatą czy pomidorami.

Kategorie przepisów