Kurczak w marynacie z kimchi
Kurczaka w kimchi przygotowywałam już wielokrotnie, a to że przepisu nie ma jeszcze na blogu oznacza, że nigdy nie zdążyłam zrobić mu zdjęcia. Tym razem się udało i choć nie są to najbardziej apetyczne zdjęcia jakie kiedykolwiek zrobiłam, postanowiłam mimo wszystko je udostępnić i podzielić się z Wami tym przepisem bo jest to mój ulubiony sposób na kurczaka! Marynata z kimchi, miodu i imbiru jest według mnie genialna! Kimchi możecie przygotować sami (przepis znajdziecie na blogu) albo kupić gotowe w słoiku, jest dostępne w wielu sklepach, nie tylko w tych z egzotyczną żywnością. Sos, który powstaje podczas pieczenia też jest pyszny, bardzo wyrazisty. Możecie wymieszać go z ryżem, który bardzo pasuje do tego dania, podobnie jak warzywny stir fry, azjatycka mizeria czy ulubiona surówka Coleslaw. Zdarzało mi się też podawać tego kurczaka z frytkami lub gotowanymi ziemniakami i też smakowało to ok. Także opcji jest wiele, wszystkie wyśmienite więc zaufajcie mi- pokochacie to danie! Jeszcze jedna rada: jeśli możecie przygotujcie marynatę dzień wcześniej, nasmarujcie nią kurczaka i wstawcie na całą noc do lodówki, będzie jeszcze lepszy ;)*
Składniki:
1 cały kurczak
300 g kimchi (przepis)
kawałek imbiru (4 cm)
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki sosu sojowego
sól
2 łyżki sezamu
Przygotowanie:Kurczaka nacieramy solą i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.Do blendera wrzucamy kimchi, obrany imbir, miód i sos sojowy i miksujemy wszystko na bardzo gładki sos. Kurczaka wkładamy do brytfanny lub formy do pieczenia i starannie nacieramy przygotowanym sosem. Do brytfanny wlewamy 150 ml wody. Kurczaka pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 1 godzinę 30 minut, aż zrobi się rumiany i miękki. W połowie pieczenia dolewamy 150 ml wody i polewamy mięso kurczaka sosem z brytfanny. Przed podaniem ponownie polewamy kurczaka sosem z brytfanny i posypujemy sezamem.