Kurczak w marynacie teriyaki

Kurczak w marynacie teriyaki
Kurczak w marynacie teriyaki należy do naszych ulubionych potraw z grilla, a kiedy sezon grillowy się kończy, pieczemy go na patelni lub w piekarniku - zawsze jest wyśmienity. Pikantny i bardzo aromatyczny stanowi miłą odmianę w polskiej kuchni. Kurczak w marynacie teriyaki może być podawany z ryżem, makaronem ryżowym lub z warzywami. Można też, zamiast w marynacie, przygotować kurczaka w sosie teriyaki.

Marynata teriyaki pasuje do krewetek, ryb i wieprzowiny, zwłaszcza do żeberek i karkówki pieczonej na grillu. Wyśmienita jest też wołowina teriyaki. Na blogu znajdziecie uproszczony przepis na marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb, dziś jednak chciałabym Wam podać wariant wzbogacony o mirin, rodzaj wina ryżowego stosowanego w kuchni japońskiej.

Bardzo dobrt, gotowy sos lub marynatę teriyaki można kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata. Tam też dostępny jest mirin i olej sezamowy

Kurczak w marynacie teriyaki proporcje dla dwóch osób
  • 2 udka z kurczaka lub dwa filety z piersi kurczaka
Jak zrobić kurczaka w marynacie teriyaki Mięso umyć osuszyć papierowym ręcznikiem i obficie posmarować marynatą. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc,
Piec na średnio rozgrzanym grillu przez około 15-20 minut z każdej strony od czasu do czasu smarując pozostałą marynatą.
Kurczaka w marynacie teriyaki można też piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40-50 minut, smarując od czasu do czasu marynatą.

Składniki marynaty teriyaki
  • pół szklanki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki przyprawy mirin
  • 2 łyki sake
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki startego na tarce imbiru

Jak zrobić marynatę teriyaki Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.

Jak zrobić sos teriyaki Jeśli chcecie przygotować sos teriyaki, w którym będziecie dusić mięso, to do podanych wyżej składników wystarczy dodać 250 ml wody i całość zagotować na niewielkim ogniu. Kiedy sos się zagotuje, zagęszczamy go dodając 2 łyżki skrobi kukurydzianej rozmieszanej w niewielkiej ilości wody. Całość ponownie podgrzewamy do czasu, aż sos zgęstnieje.

Zdjęcie - Kurczak w marynacie teriyaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów