Kurczak w kremowym sosie z orzechami nerkowca w stylu indyjskim
Tweet
Bardzo polubiłam kuchnię indyjską za łatwość i szybkość przygotowania potraw, a w szczególności za wyraźny i trochę tajemniczy smak podkręcony dalekowschodnimi przyprawami. Dziś proponuje delikatnego kurczaka w kremowym sosie z orzechami nerkowca, papryką i groszkiem. Potrawę robi się bardzo szybko, więc jest idealna propozycją na szybki obiad w tzw. tygodniu. Polecam!
Scroll down for English
Kurczak w kremowym sosie z orzechami nerkowca w stylu indyjskim
(4-6 porcji)
Składniki:
- 1 cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki
- 4 ząbki czosnku
- 2,5 cm kawałek świeżego imbiru, posiekany
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 1/ 2 łyżki przyprawy garam masala
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego chili
- pół szklanki orzechów nerkowca, plus troszkę do posypania
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 450 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek, pokrojone w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 2 dymki, posiekane
- liście kolendry, do podania
- sól i pieprz
- ryż do podania
Przygotowanie:
- Do pojemnika blendera włóż cebulę i zmiksuj, aż powstanie z niej pasta, około 45 minut.
- Następnie dodaj do niej czosnek, wszystkie składniki do orzechów nerkowca włącznie i szczyptę soli. Miksuj, aż całość zmieni się w aromatyczny sos.
- Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej, przełóż zmiksowany sos z blendera i smaż przez minutę.
- Następnie włóż kurczaka, paprykę i połowę dymki. Przykryj patelnię i gotuj na średnim ogniu, aż kurczak będzie już usmażony, około 10 minut. Dodaj groszek i gotuj całość jeszcze przez minutę lub dwie.
- Podawaj kurczaka z ryżem, posypane kolendrą, resztą dymki i orzechami nerkowca .
Smacznego!
English version
Creamy Indian Cashew Chicken
(4-6 servings)
Ingredients:
- 1 white onion, quartered
- 4 cloves garlic
- 2,5 cm piece fresh ginger root, roughly chopped
- 2 tbsp tomato paste
- 1 1/2 tbsp garam masala
- 2 tbsp fresh lemon juice
- 1/4 cup yogurt
- 1/2 tsp cinnamon
- 1 tsp chili powder
- 1/2 cup cashews, plus more for garnish
- 2 tbsp canola oil
- 450 g chicken breast or thighs, cut into a small cubes
- 1 red bell pepper, diced
- 1 cup frozen peas
- 2 scallions, finely sliced
- cilantro leaves, for garnish
- salt and pepper
- cooked brown rice for serving
Preparation:
- In a food processor, add the quartered onion and pulse until you have a paste, around 45 seconds or so.
- To the processor, add the garlic,through the cashews, plus a pinch of salt. Pulse the processor until you get a nice saucey-ness.
- Heat the oil in a large sauté pan over medium. Add the cashew sauce and cook for about a minute.
- Add the chicken, red bells and half the scallions. Cover and cook on medium-low until the chicken is cooked through, about 10 minutes. Add the peas and cook another minute or two, until they pop in color.
- Serve over the cooked rice and garnish with cilantro, remaining scallions and cashews.
Drukuj groszek, kuchnia indyjska, mięso, obiad, orzechy, orzechy nerkowca, pierś z kurczaka, ryż, udka