Kurczak tandoori w aromatycznym sosie
Kurczak tandoori czyli tandoori chicken to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni indyjskiej.
Tradycyjnie kurczaka tandoori przygotowuje się w glinianych
piecach tandoor, w których temperatura często przekracza 450 stopni (dla
porównania mój piekarnik osiąga maksymalnie 300 stopni z włączoną
funkcją termoobiegu). Wspaniały aromat i przepiękny czerwony kolor kurczak tandoori zawdzięcza mieszance przepraw tandoori masala, którą w Indiach czy na Bliskim Wschodzie można kupić w każdym sklepie spożywczym (w Polsce jest dostępna m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata).
W Arabii Saudyjskiej dostępne są też gotowe do pieczenia, zamarynowane porcje tandoori chicken - wystarczyć wrzucić je do piekarnika, na grilla lub na patelnię.
Niemal rok temu podawałam już na blogi przepis na kurczak tandoori, dziś troszeczkę inna wersja z dużą ilością sosu.
PS. Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania warzyw, krewetek, ryb, wołowiny i baraniny.
Kurczak tandoori - składniki proporcje dla 3-4 osób
Składniki sosu do kurczaka tandoori
Przygotowanie sosu do kurczaka tandoori Cebulę zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek i starty imbir i smażyć jeszcze około 1 minuty ciągle mieszając. Dodać tandoori masala, koncentrat pomidorowy, zmiksowane lub pokrojone pomidory, sok z limonki, jogurt i ewentualnie paprykę i na niewielkim ogniu gotować około 10-15 minut nie doprowadzając do wrzenia. Mięso polać gorącym sosem bezpośrednio przed podaniem.
Kurczak tandoori - przygotowanie Mięso obieram ze skóry, myję i osuszam papierowym ręcznikiem Większe kawałki udek lub podudzi dość głęboko nacinam w dwóch - trzech miejscach. Jeżeli przygotowuję tandoori chicken z piersi kurczaka, to kroję je na kawałki o wymiarach około 2x3 cm. Pokrojone mięso przekładam do dużej miski, nacieram 1 łyżką oleju i mieszanką garam masala, skrapiam sokiem z limonki, oprószam solą i pieprzem. Mieszankę tandoori masala mieszam z 250 ml jogurtu, olejem, posiekanym czosnkiem i imbirem.. Tak przygotowaną marynatą zalewam mięso, mieszam i odstawiam na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki mięso pozostawiam na blacie w kuchni na około 30 minut, po czym układam kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na kratce. Tandoori z piersi kurczaka piekę w piekarniku nagrzanym do 230-240 stopni przez około 15 minut, po czym przełączam na funkcję grillowania (tylko górna grzałka) i dopiekam jeszcze 3 do 5 minut. Tandoori z udek lub podudzi piekę około 20 - 25 minut i także dopiekam pod górną grzałką przez kilka minut. Podaję najczęściej z ryżem basmati ugotowanym z dodatkiem kurkumy lub z ryżem jaśminowym. Doskonale smakuje też z chlebem naan lub w ostateczności bagietką. Przed podaniem można posypać posiekaną natką kolendry lub pietruszki. Smacznego ;)
ps. jeżeli nie zjecie wszystkiego, mięso tandoori możecie użyć jako składnik nadzienia do samosów.
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie
PS. Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania warzyw, krewetek, ryb, wołowiny i baraniny.
Kurczak tandoori - składniki proporcje dla 3-4 osób
- około 1 kg podudzi lub udek z kurczaka lub cały kurczak pokrojony na kilka części.
- 2 łyżeczki mieszanki garam masala
- 2 łyżeczki mieszanki tandoori masala
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 łyżki oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowy lub ryżowy)
- ok. 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
- sól i pieprz do smaku
- pęczek natki kolendry lub pietruszki
Składniki sosu do kurczaka tandoori
- 5-6 łyżek jogurtu
- 1 łyżka oleju o neutralnym smaku
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka drobno startego imbiru
- 1 łyżeczka tandoori masala
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 duża drobno posiekana cebula
- 1 łyżka soku z limonki (lub cytryny)
- 1 lub 2 mięsiste pomidory pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w drobną kostkę lub zmiksowane albo puszka krojonych pomidorów bez skóry
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie 1 mała zielona papryka lub zielona papryczka chili
Przygotowanie sosu do kurczaka tandoori Cebulę zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek i starty imbir i smażyć jeszcze około 1 minuty ciągle mieszając. Dodać tandoori masala, koncentrat pomidorowy, zmiksowane lub pokrojone pomidory, sok z limonki, jogurt i ewentualnie paprykę i na niewielkim ogniu gotować około 10-15 minut nie doprowadzając do wrzenia. Mięso polać gorącym sosem bezpośrednio przed podaniem.
Kurczak tandoori - przygotowanie Mięso obieram ze skóry, myję i osuszam papierowym ręcznikiem Większe kawałki udek lub podudzi dość głęboko nacinam w dwóch - trzech miejscach. Jeżeli przygotowuję tandoori chicken z piersi kurczaka, to kroję je na kawałki o wymiarach około 2x3 cm. Pokrojone mięso przekładam do dużej miski, nacieram 1 łyżką oleju i mieszanką garam masala, skrapiam sokiem z limonki, oprószam solą i pieprzem. Mieszankę tandoori masala mieszam z 250 ml jogurtu, olejem, posiekanym czosnkiem i imbirem.. Tak przygotowaną marynatą zalewam mięso, mieszam i odstawiam na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki mięso pozostawiam na blacie w kuchni na około 30 minut, po czym układam kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na kratce. Tandoori z piersi kurczaka piekę w piekarniku nagrzanym do 230-240 stopni przez około 15 minut, po czym przełączam na funkcję grillowania (tylko górna grzałka) i dopiekam jeszcze 3 do 5 minut. Tandoori z udek lub podudzi piekę około 20 - 25 minut i także dopiekam pod górną grzałką przez kilka minut. Podaję najczęściej z ryżem basmati ugotowanym z dodatkiem kurkumy lub z ryżem jaśminowym. Doskonale smakuje też z chlebem naan lub w ostateczności bagietką. Przed podaniem można posypać posiekaną natką kolendry lub pietruszki. Smacznego ;)
ps. jeżeli nie zjecie wszystkiego, mięso tandoori możecie użyć jako składnik nadzienia do samosów.
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie