Kurczak po polsku faszerowany kaszą z żurawiną i orzechami
Składniki
- 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
- 250 g wątróbki drobiowej
- 100 g kaszy gryczanej
- 75 ml oleju Oliwier
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g cebuli
- 30 g orzechów włoskich lub innych
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Kaszę gotujemy w lekko osolonym wrzątku na półtwardo. Przesypujemy do miski.
Wątróbkę bardzo drobno kroimy i dodajemy do kaszy.
Dodajemy jajko, żurawinę, posiekane orzechy, pokrojoną cebulę oraz natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Kurczaka nacieramy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w środku i na zewnątrz.
Do środka kurczaka wkładamy przygotowany farsz i spinamy otwór szpilką lub sznurujemy.
Kurczaka smarujemy Oliwierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200ºC.
Pieczemy około 50-60 min., co jakiś czas podlewając mięso wodą oraz sosem.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl