Kurczak po polsku faszerowany kaszą z żurawiną i orzechami

Kurczak po polsku faszerowany kaszą z żurawiną i orzechami

Zdjęcie - Kurczak po polsku faszerowany kaszą z żurawiną i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak po polsku faszerowany kaszą z żurawiną i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki

  • 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 75 ml oleju Oliwier
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g cebuli
  • 30 g orzechów włoskich lub innych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Kaszę gotujemy w lekko osolonym wrzątku na półtwardo. Przesypujemy do miski.

 

Wątróbkę bardzo drobno kroimy i dodajemy do kaszy.

 

Dodajemy jajko, żurawinę, posiekane orzechy, pokrojoną cebulę oraz natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

 

Kurczaka nacieramy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w środku i na zewnątrz.

 

Do środka kurczaka wkładamy przygotowany farsz i spinamy otwór szpilką lub sznurujemy.

 

Kurczaka smarujemy Oliwierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200ºC.

 

Pieczemy około 50-60 min., co jakiś czas podlewając mięso wodą oraz sosem.

 

Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów