Kurczak pieczony z miodem i czosnkiem w garnku rzymskim
Kurczak pieczony jest u nas bardzo często na obiad. Tym razem zrobiłam go inaczej, bo w garnku rzymskim. Garnek kupiłam dwa tygodnie temu na targu w Sandomierzu za całe 20 zł i jestem z tego nabytku bardzo szczęśliwa . Cena bardzo fajna bo garnek był wcześniej używany.
Kurczak pieczony z miodem i czosnkiem w garnku rzymskim
- 1 kurczak ok.1,8 kg
- 2 główki czosnku
- 3 łyżki miodu nawłociowego
- 1/3 kostki masła
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- 2 łyżki wody
Zaczynamy od garnka. Należy go włożyć do wody na conajmniej 20 minut. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnuszku na malutkim gazie rozpuszczamy miód wraz z masłem, dokładnie mieszamy, jak te składniki się połączą dodajemy czosnek, sól i pieprz i mieszamy. Kurczaka myjemy pod zimną wodą. Osuszamy, delikatnie podnosimy skórę na piersi z kurczaka i delikatnie palcami wkładamy naszą mieszankę. tak robimy z obydwoma piersiami naszego kurczaka. Resztą marynaty oblewamy z wierzchu kurczaka i dajemy 1 łyżkę mieszanki do środka kurczaka. Wyciągamy z wody nasz garnek wkładamy do niego kurczaka, dodajemy 2 łyżki wody, zamykamy garnek. Wkładamy do zimnego (!) piekarnika i ustawiamy go na 150 C i pieczemy kurczaka przez 2 godziny. Kurczak wychodzi bardzo delikatny i soczysty. Po raz pierwszy nie musiałam używać noża do dzielenia kurczaka bo mięso samo odchodziło od kości.