Kurczak pieczony na puszce z piwem
Zachęcona przepisami i wyglądem kurczaków na różnych stronach i blogach, od dawna chciałam zrobić takiego pieczonego właśnie na puszce z piwem. Zrobiłam i nie żałuję, wyszedł super soczysty dzięki natarciu go masłem z przyprawami także pod skórą i bardzo aromatyczny dzięki plasterkom cytryny. Dodatkowo dorzuciłam kilka ziemniaków, które piekły się wraz z kurczakiem i tak powstał kompletny obiad prawie bez wysiłku. Zrobiłam tylko jeden błąd, otóż umieściłam kurczaka w piekarniku na najniższej półce, w związku z czym jak widać troszkę mi się od góry za bardzo spiekł. Następnym razem wyjmę wszystkie półki z piekarnika:). Polecam!
Scroll down for recipe in English
Kurczak pieczony na puszce z piwem
(4 porcje)
Składniki:
- 1 kurczak
- 1 puszka ulubionego piwa
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej
- 1/8 łyżeczki mielonego chili
- 2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cytryna, pokrojona w plasterki
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 220 ° C. Przygotuj odpowiedniej wielkości naczynie do zapiekania. Otwórz puszkę z piwem i wlej do przygotowanego naczynia 1/4 jej zawartości i postaw puszkę na środku.
- Umyj kurczaka i dokładnie osusz go papierowymi ręcznikami.
- W małej miseczce wymieszaj cukier, sól, pieprz, paprykę, czosnek, cebulę i chili.
- W drugiej miseczce umieść masło i dokładnie wmieszaj około 1/3 miksu przyprawowego z pierwszej miseczki.
- Teraz delikatnie oddziel skórę kurczaka od mięsa na piersiach i udkach i rozsmaruj tam cienką warstwą przygotowane masło z przyprawami. Następnie wsuń tam plastry cytryny (tak by były w jednej warstwie).
- Ostrożnie umieść kurczaka na puszce i natrzyj go dokładnie oliwą i resztą przygotowanej przyprawy.
- Piecz kurczaka przez 1 godzinę i 15 minut, po czym ostrożnie wyjmij go z piekarnika i odstaw aby odpoczął na około 10-15 minut przed podaniem.
Smacznego!
English version
Beer can chicken
(4 servings)
Ingredients:
- 1 whole chicken
- 1 can of beer
- 2 tablespoons brown sugar
- 1 1/2 teaspoons salt
- 1 1/2 teaspoons pepper
- 1 teaspoon smoked paprika
- 1 teaspoon garlic powder
- 1/2 teaspoon onion powder
- 1/8 teaspoon chili powder
- 2 tablespoons unsalted butter, at room temperature
- 3 tablespoons of olive oil
- 1 lemon, sliced
Preparation:
- Preheat the oven to 220 oC. Prepare baking dish. Open the can of beer and pour about 1/4 of it into the dish, next set the can in the center of the dish.
- Wash the chicken and pat it dry with paper towels.
- In a small bowl, stir together the sugar, salt, pepper, paprika, garlic powder, onion powder and chili powder.
- In another bowl, add the softened butter and add 1/3 of the spice to the butter and stir together until combined and smooth.
- Gently lift the skin of the chicken and rub the butter thick layer all over the breasts (under the skin) and the thighs. Next slide the lemon slices underneath the skin, in one layer.
- Gently sit the chicken on top of the can of beer which is in the dish. Rub the outsides with olive oil and rub the remaining spice rub over top.
- Roast the chicken for 1 hour and 15 minutes. When finished, carefully remove the dish from the oven and let the chicken rest for about 10-15 minutes.
Enjoy!