Kurczak orientalny smażony z ananasem i papryką
Nadeszła jesień, a wraz z nią chłodne dni. Przypomnimy sobie lato chociaż na talerzu ? Przedstawiam bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na kurczaka smażonego z ananasem, fasolką i papryką w orientalnym sosie, który na pewno zadowoli wszystkich amatorów orientalnych smaków. Idealny pomysł na szybki obiad po pracowitym dniu, a można podać go z ryżem lub makaronem ryżowym, polecam!
Scroll down for recipe in English
Kurczak orientalny z ananasem i papryką(4 porcje)
Składniki:
- ¼ szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki octu z białego wina
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2-3 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 500 g piersi z kurczaka, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 100 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki
- 6 posiekanych dymek, jasne części oddzielone od ciemnych
- 1 papryka, pokrojona w długie paski
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 1 papryczka chilli, drobno posiekana
- 1/2 ananasa, obranego, z usuniętym rdzeniem i pokrojonego w 1 cm kostkę (może być z puszki)
- sól i cukier do smaku
Przygotowanie:
- W średniej miseczce wymieszaj trzepaczką sos sojowy, ocet, imbir, czosnek, mąkę kukurydzianą, cukier i odstaw.
- W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej, włóż kurczaka i smaż na średnim ogniu do zarumienienia, przez około 5 minut z każdej strony. Przełóż go do miski i odstaw.
- Do tej samej patelni dodaj olej, włóż cebulę, jasne części części dymki, paprykę, posiekane chilli, fasolkę i ananasa, dopraw solą, wymieszaj i smaż na dużym ogniu, przez około 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
- Wlej przygotowany sos, wymieszaj i gotuj aż zgęstnieje. Dodaj kurczaka, wymieszaj i dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
- Podawaj danie z ryżem lub makaronem ryżowym, posypane zielonymi częściami dymki.
Smacznego!
English version
Stir fried chicken with pineapple and pepper(4 servings)
Ingredients:
- ¼ cup soy sauce
- 2 tbsp white wine vinegar
- 1 tsp grated ginger
- 2 cloves garlic, minced
- 1 tbsp cornflour
- 2-3 tsp brown sugar
- 2 tbsp of sesame oil
- 500 g boneless chicken breast, cut into 2 cm pieces
- 100 g yellow/green beans, trimmed and cut into 2 cm pieces
- 6 spring onions chopped, light pieces separated
- 1 bell pepper, cut into long strips
- 1 onion, sliced
- 1 chilli pepper, minced
- 1/2 fresh pineapple, peeled, cored and cut into 1 cm dice (or canned)
- salt and sugar to taste
Preparation:
- Combine soy sauce, vinegar, ginger, garlic, cornflour and sugar in a bowl and whisk well, and set aside.
- Heat oil in a large and deep pan and stir-fry the chicken on medium-high heat until brown on both sides and cooked through, for about 5 minutes for each side. Take the chicken out in a bowl and set aside.
- Add little more oil to the pan, add onion, light parts of spring onion, pepper strips, chopped chilli, beans and pineapple, season with salt and stir fry them on high heat until somewhat soft , for about 3- 5 minutes.
- Pour in the prepared sauce and stir until thickened. Return the sautéed chicken the work and give few quick toss season to tase if necessary.
- Serve hot with rice or rice noodles, topped with green parts of spring onions.
Enjoy!