Kurczak marynowany w cytrusach

Kurczak marynowany w cytrusach

Szukałam przepisu, do którego mogłabym zużyć zapas limonek, których miałam w lodówce prawie kilogram - trafiliśmy ostatnio w Auchan na dostawę limonek w bardzo atrakcyjnej cenie. Mój mąż zużywa limonki zamiast cytryn do herbaty - polecam Wam ten sposób, taka herbata smakuje o wiele lepiej niż tradycyjna z cytryną. Ale ponieważ mąż musiał awaryjnie wyjechać na swój statek, limonki mi zostały i stąd ten przepis znaleziony w "Kuchni meksykańskiej".

Składniki:

1 kurczak, pokrojony na części

1 łyżka mielonej chilli

1 łyżka sproszkowanej czerwonej słodkiej papryki

2 łyżeczki mielonego kminku

sok i skórka z 1 pomarańczy

sok z 3 limonek

szczypta cukru

8-10 posiekanych ząbków czosnku

1 pęczek grubo posiekanej kolendry

2-3 łyżki oliwy

50 ml jasnego piwa lub tequili

sól i pieprz

Wszystkie składniki marynaty połącz ze sobą w niemetalowym naczyniu, dopraw solą i pieprzem. Umieść kurczaka w marynacie i odstaw na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Następnie wyjmij mięso z marynaty i upiecz w 190 stopniach, lub zgrilluj, od czasu do czasu polewając marynatą.

Podawaj z surówką z pomidorów i ogórków oraz kawałkami limonki do wyciśnięcia.

Zdjęcie - Kurczak marynowany w cytrusach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów