Kurczak marynowany w cytrusach
Szukałam przepisu, do którego mogłabym zużyć zapas limonek, których miałam w lodówce prawie kilogram - trafiliśmy ostatnio w Auchan na dostawę limonek w bardzo atrakcyjnej cenie. Mój mąż zużywa limonki zamiast cytryn do herbaty - polecam Wam ten sposób, taka herbata smakuje o wiele lepiej niż tradycyjna z cytryną. Ale ponieważ mąż musiał awaryjnie wyjechać na swój statek, limonki mi zostały i stąd ten przepis znaleziony w "Kuchni meksykańskiej".
Składniki:
1 kurczak, pokrojony na części
1 łyżka mielonej chilli
1 łyżka sproszkowanej czerwonej słodkiej papryki
2 łyżeczki mielonego kminku
sok i skórka z 1 pomarańczy
sok z 3 limonek
szczypta cukru
8-10 posiekanych ząbków czosnku
1 pęczek grubo posiekanej kolendry
2-3 łyżki oliwy
50 ml jasnego piwa lub tequili
sól i pieprz
Wszystkie składniki marynaty połącz ze sobą w niemetalowym naczyniu, dopraw solą i pieprzem. Umieść kurczaka w marynacie i odstaw na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Następnie wyjmij mięso z marynaty i upiecz w 190 stopniach, lub zgrilluj, od czasu do czasu polewając marynatą.
Podawaj z surówką z pomidorów i ogórków oraz kawałkami limonki do wyciśnięcia.