Kurczak generała Tso

Kurczak generała Tso

Na dzisiejszy przepis zapraszam gorąco wraz z Panną Malwinną, z którą miałam przyjemność wirtualnie gotować tego pysznego kurczaka. Kurczak ten zdobył wielką popularność z Stanach Zjednoczonych i Kanadzie i jest jednym ze sztandarowych dań tamtejszych chińskich knajpek. Po przyrządzeniu go muszę przyznać, że nie dziwię się. Jest to doskonały przykład aromatycznej, doprawionej i mistrzowskiej kuchni chińskiej. Kurczak najpierw smażony w marynacie, a następnie zanurzony w sosie dosłownie rozpływa się w ustach. I nie jest to przesadzony opis. Chrupkie warzywa i ryż wykańczające danie są jak ta kropka nad i. Dodają mu odpowiedniej konsystencji i łagodzą bardzo aromatyczny sos. Zachęcam do spróbowania – jeśli lubicie orientalną kuchnię – na pewno się nie zawiedziecie. A z Tobą Panno Malwinno na pewno się jeszcze spotkamy w kuchennych pieleszach :)
Wzorowałyśmy się na przepisie stąd, wprowadzając własne zmiany. Przepis dodaję do akcji Grumków z Widelcem po Azji oraz Mollisi My się czosnku nie boimy.

Zdjęcie - Kurczak generała Tso  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • ½ kg mięsa kurczaka (najlepiej z udek, jednak pierś też się nada)
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej (ewentualnie ziemniaczanej)*
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • olej

Sos:

  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego**
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki wytrawnej sherry (można zastąpić 1 łyżką wódki zmieszaną z 1 łyżką białego wina lub octu ryżowego lub wody)
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 3 łyżki bulionu lub wody (jeżeli chcemy, aby sosu było nieco więcej i dobrze się mieszał z ryżem warto zwiększyć ilość bulionu/wody do 5 łyżek)
  • 3cm imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

Pozostałe:

  • Pęczek dymki
  • 2-3 papryczki chilli
  • 1 brokuł
  • 3 małe marchewki
  • 300g ryżu np. jaśminowego
  • Olej

 

*skrobię kukrydzianą zastępujemy w razie potrzeby skrobią ziemniaczaną, mąka kukurydziana ma inne właściwości od skrobi

** sos wychodzi mocno słony, więc jeśli ktoś nie lubi można zmniejszyć ilość sosu sojowego do jednej łyżki lub zwiększyć ilość wody/bulionu (polecam bulion niesolony)

 

Sposób przyrządzenia:

Kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić. Pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty (sos sojowy, olej sezamowy, jajko, skrobia i pieprz) i zamarynować w nim mięso. Brokuły podzielić na nieduże różyczki i ugotować na parze, aż będą al dente. Wstawić wodę na ryż, doprowadzić do wrzenia i gotować w osolonej wodzie wg czasu na opakowaniu. W między czasie przygotować wszystkie składniki. Marchewkę i białą część dymki pokroić w kostkę. Chilli posiekać drobno (należy pamiętać o ostrożności i umyciu rąk po kontakcie z chilli, bo może piec i podrażniać), wg własnego uznania można usunąć lub pozostawić gniazda nasienne. Szczypior z dymki pokroić w 1cm kawałki. Imbir obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu.

W woku rozgrzać olej w ilości wystarczającej do zakrycia przynajmniej ¾ wysokości kostek mięsa i smażyć je partiami, tak by się nie sklejały, a marynata stworzyła panierkę. Usmażone kawałki wyjmować i osączać z tłuszczu na ręczniku papierowym. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić dymkę i marchewkę. W woku pozostawić 2 łyżki oleju (resztę odlać) i wrzucić chilli i dymkę. Smażyć 60 sekund, po czym dodać mięso i zalać sosem. Smażyć mieszając, aż sos zgęstnieje. Na drugiej patelni marchewka powinna już zmięknąć, pozostając jednocześnie chrupką, wtedy wrzucić na patelnię ugotowany i odsączony ryż i dokładnie wymieszać, jeżeli zdążył przestygnąć – smażyć, aż wszystko będzie gorące.

Podawać natychmiast z ryżem i brokułami.

Smacznego!

Zdjęcie - Kurczak generała Tso  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kurczak generała Tso  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów