Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem
Przedstawiam dziś doskonały przepis na obiad w te ciepłe dni. Kurczak duszony z młodymi ziemniaczkami, szpinakiem i pomidorami, w delikatnym sosie serowo-śmietanowym na pewno zachwyci całą rodzinę. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, dosłownie w jednej patelni a mamy praktycznie cały obiad. I zapewniam, że jest przepyszny! To danie nie może się nie udać i nie smakować, a podałam je ze szparagami z boczkiem i gorgonzolą. Jeżeli tak jak ja jesteś fanem kurczaków z różnościami szczególnie w sosach, polecam też kurczaka zapiekanego ze szparagami, kurczaka z papryką i pieczarkami w słodkim, winnym sosie, jak i w wersji light z młodymi warzywami i chorizo, pycha!
Scroll down for recipe in English
Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem(2-3 porcje)
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 udka z kurczaka, pałki i nadudzia oddzielnie
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 3-4 średnie młode ziemniaki,wyszorowane i pokrojone w grubszą kostkę
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 średnie pomidory, pokrojone w kostkę
- 1 duża garść świeżego, młodego szpinaku
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 250 ml bulionu drobiowego
- 250 ml śmietanki 36%
- 1 szklanka startego parmezanu
- sól i pieprz
- Natrzyj kawałki kurczaka z każdej strony ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
- W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na dużym ogniu 1 łyżkę masła , włóż kurczaka i obsmaż do ładnego zarumienienia, przez około 4-5 minut z każdej strony po czym przełóż na talerz.
- Dodaj do tej samej patelni resztę masła, wrzuć czosnek, paprykę, szczyptę ziół prowansalskich i ziemniaki i smaż przez 2 do 3 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie wmieszaj pomidory i bulion drobiowy, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 4 do 5 minut.
- Po tym czasie dodaj śmietankę, parmezan, szpinak i chili, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 2 – 3 minuty.
- Ponownie włóż kurczaka do patelni, podsmażoną skórką do góry i gotuj całość przez 10-15 minut, aż kurczak przestanie być różowy w środku a ziemniaki zmiękną. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj natychmiast najlepiej z lekką sałatką.
Smacznego!
English version
Braised chicken with baby potatoes and spinach(2-3 servings)
Ingredients:
- 2 tbsp of clarified butter
- 2 chicken legs, thighs and drumsticks separated
- 1 tsp smoked paprika
- 2 tsp herbed de Provence
- 3-4 baby potatoes, washed, scrubbed and quartered
- 4 garlic cloves, minced
- 2 medium tomatoes, diced
- 1 big handful fresh baby spinach
- 1 tsp red pepper flakes
- 250 ml chicken stock
- 250 ml double cream
- 1 cup Parmesan cheese, grated
- salt and pepper
Preparation:
- Rub chicken pieces with herbes de Provence, salt and pepper.
- In a large pan melt 1 tbsp butter over medium high heat. Add chicken, skin-side down, and sear both sides until golden brown, about 4-5 minutes per side and set aside in a plate.
- Add remaining tablespoon butter in the same pan, add garlic, paprika, pinch of herbes de Provence, then add potatoes and saute for 2 to 3 minutes. Stir in tomatoes and chicken stock and simmer for 4 to 5 minutes.
- Next add double cream, grated Parmesan cheese, spinach and chili pepper flakes, then reduce heat to low and simmer for 2 to 3 minutes.
- Return chicken to the skillet, skin side up, and simmer for 10-15 minutes, until chicken and potatoes are cooked through. Season with salt and pepper to taste
- Serve immediately with fresh salad.
Enjoy!