Kurczak duszony w sosie pomidorowym na winie
Po powrocie z wakacji jakos ciezko zabrac mi sie za gotowanie. Spogladam w kalendarz i widze, ze juz polowa Pomidorowego tygodnia, a ja jeszcze nic nie zrobilam w tym temacie. Wlasnie dlatego dzis bylo pomidorowo. Glowna role odegraly pomidory z puszki ;)
Wlasciwie pomidory w tej postaci kupuje przewaznie zima, gdy w sklepach brakuje "prawdziwych" pomidorow, pachnacych pomidorami, a nie sztucznoscia. W pelni sezonu czyli teraz w moim domu goszcza soczyste, piekne pomidory. Jak widac dzis zrobilam wyjatek...
Dzisiejsze danie raczej malo skomplikowane, wystarczy powrzucac skladniki do garnka i wlasciwie samo sie robi. Smakuje za to bardzo, oj bardzo, a wszystko za sprawa wina. Jesli ktos lubi miesko duszone w winie to danie w sam raz dla niego. Mozna tez dodac odrobine kaparow, ale ja za kaparami nie przepadam.
Duza role odgrywaja tez przyprawy. Swiezy tymianek i rozmaryn podkreslaja smak kurczaka, dzieki temu miesko jest pelne aromatow.
skladniki dla 4 osob:
4 udka kurczaka obrane ze skory
3 lyzeczki oliwy z oliwek
1 cebula czerwona
1 zabek czosnku
peczek tymianku
peczek rozmarynu
150 ml bialego wina wytrawnego
200 ml bulionu drobiowego
400g pomidorow z puszki
40g oliwek
sol i pieprz
wykonanie:
Obrane ze skory nozki kurczaka dzielimy na czesci, a nastepnie na rozgrzanych 2 lyzeczkach oliwy podsmazamy je na zloty kolor okolo 3 minuty z kazdej strony. Zdejmujemy z patelni na bok.
Na patelnie wlewamy reszte oliwy i podsmazamy na niej pocieta w piorka cebule. Dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy. Wkladamy kurczaka ponownie na patelnie. Dokladamy bukieciki ziol i wino. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy okolo 2 minuty. Dodajemy bulion i pomidory z puszki. Dusimy pod przykryciem okolo 15 minut na malym ogniu.
Dodajemy oliwki i ponownie dusimy okolo 5 minut by sos sie scial, a mieso bylo miekkie. Wyciagamy bukieciki tymianku i rozmarynu. Doprawiamy sola i pieprzem.
Danie podajemy z makaronem lub ryzem.
Smacznego!
Wlasciwie pomidory w tej postaci kupuje przewaznie zima, gdy w sklepach brakuje "prawdziwych" pomidorow, pachnacych pomidorami, a nie sztucznoscia. W pelni sezonu czyli teraz w moim domu goszcza soczyste, piekne pomidory. Jak widac dzis zrobilam wyjatek...
Dzisiejsze danie raczej malo skomplikowane, wystarczy powrzucac skladniki do garnka i wlasciwie samo sie robi. Smakuje za to bardzo, oj bardzo, a wszystko za sprawa wina. Jesli ktos lubi miesko duszone w winie to danie w sam raz dla niego. Mozna tez dodac odrobine kaparow, ale ja za kaparami nie przepadam.
Duza role odgrywaja tez przyprawy. Swiezy tymianek i rozmaryn podkreslaja smak kurczaka, dzieki temu miesko jest pelne aromatow.
skladniki dla 4 osob:
4 udka kurczaka obrane ze skory
3 lyzeczki oliwy z oliwek
1 cebula czerwona
1 zabek czosnku
peczek tymianku
peczek rozmarynu
150 ml bialego wina wytrawnego
200 ml bulionu drobiowego
400g pomidorow z puszki
40g oliwek
sol i pieprz
wykonanie:
Obrane ze skory nozki kurczaka dzielimy na czesci, a nastepnie na rozgrzanych 2 lyzeczkach oliwy podsmazamy je na zloty kolor okolo 3 minuty z kazdej strony. Zdejmujemy z patelni na bok.
Na patelnie wlewamy reszte oliwy i podsmazamy na niej pocieta w piorka cebule. Dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy. Wkladamy kurczaka ponownie na patelnie. Dokladamy bukieciki ziol i wino. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy okolo 2 minuty. Dodajemy bulion i pomidory z puszki. Dusimy pod przykryciem okolo 15 minut na malym ogniu.
Dodajemy oliwki i ponownie dusimy okolo 5 minut by sos sie scial, a mieso bylo miekkie. Wyciagamy bukieciki tymianku i rozmarynu. Doprawiamy sola i pieprzem.
Danie podajemy z makaronem lub ryzem.
Smacznego!