Kurczak curry z ryżem i surówką z młodej kapusty

Kurczak curry z ryżem i surówką z młodej kapusty

Zdjęcie - Kurczak curry z ryżem i surówką z młodej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj mam dla was bardzo fajne danie obiadowe. Przede wszystkim jest pyszne i proste do przygotowania. Składniki są ogólnodostępne, a gotowanie nie zajmuje dużo czasu.

Do przygotowania kurczaka oraz surówki z młodej kapusty wykorzystałem olej Oliwier z oliwą z oliwek. Jest to wspaniałe połączenie oleju rzepakowego z oliwą z oliwek, który możecie wykorzystać właśnie do dań na ciepło i na zimno. Oprócz uniwersalnego zastosowania oraz pysznego roślinnego smaku, OLIWIER jest naturalnym źródłem kwasów Omega 3.

Przepis podrzucam poniżej.

Składniki na kurczaka curry z ryżem i surówką z młodej kapusty:

Kurczak:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka (400 g)
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki oleju Oliwier
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • sól, pieprz

Ryż:

  • 300 g ryżu basmati
  • 450 ml wody
  • sól

Surówka:

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 mały pęczek rzodkiewki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek koperku
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 3 łyżki oleju Oliwier
  • sól, pieprz

Zdjęcie - Kurczak curry z ryżem i surówką z młodej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak przyrządzić kurczaka curry z ryżem i surówką z młodej kapusty?

Mięso z piersi kurczaka pokrój w kostkę, przełóż do miski i dodaj składniki marynaty: curry, czosnek granulowany, imbir w proszku, słodką paprykę, olej Oliwier oraz sól i pieprz do smaku.

Ryż basmati przesyp na sitko i opłucz pod zimną bieżącą wodą. Przełóż do garnuszka, zalej zimną wodą. Delikatnie posól, gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut, aż cała woda odparuje. Następnie wyłącz palnik, ryż pozostaw pod przykryciem do momentu podania kurczaka.

Młodą kapustę cienko poszatkuj, ogórki gruntowe pokrój w cienkie plasterki, rzodkiewkę w półplasterki, a pomidory w cząstki. Składniki surówki przełóż do dużej miski. Dodaj posiekany koperek, sok z cytryny, Oliwiera oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj.

Zamarynowanego kurczaka usmaż na mocno rozgrzanej patelni, aż będzie ciemnozłoty. Następnie zmniejsz moc palnika i dodaj mleczko kokosowe. Całość gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Kurczaka curry podawaj z ryżem i surówką z młodej kapusty.

 

Liczba porcji:3
Czas przygotowania: 40 min.
Stopień trudności: łatwe

Kategorie przepisów