Kukurydziany - Kurczak pieczony na butelce w różanych aromatach

Kukurydziany - Kurczak pieczony na butelce w różanych aromatach
Najprostszy i najpyszniejszy obiad to taki który robi się sam, to taki, który nie wymaga doglądania, mieszania, mycia sterty naczyń. Do nich z pewnością należy ta propozycja, na inne wydanie także kukurydzianego kurczaczka przepis macie tutaj a na klasycznego kurczaka na butelce - tutaj.

Mięso, jego smak i struktura są zupełnie inne od tradycyjnego kurczaka, dlatego i w mojej kuchni z tym kurczaczkiem obchodzę się wyjątkowo. W delikatnym aromacie róży, lawendy, tymianku i kurkumy - upiekł się doskonale. Był tak dobry, że w całości zjedzony przez Iskierkę - przypomnę - waży około 400 g - maleńki, ale cały mega mięsny.

Zdjęcie - Kukurydziany - Kurczak pieczony na butelce w różanych aromatach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
  • 1 kurczaczek lub kurczak
  • butelka o pojemności 150 ml lub butelka po piwie na tradycyjnego kurczaka
  • około 50 ml wody różanej
  • około 100 ml wody
  • kilka gałązek świeżej lawendy
  • szczypta kwiatów suszonej lawendy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • świeżo zmielony czerwony i zielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • ulubione świeże zioła - u mnie tymianek i oregano oraz świeży liść laurowy

Przygotowanie:
  • przygotować miksturę z wody różanej, wody, świeżej lawendy - przelać do butelki
  • kurczaka umyć, osuszyć
  • sól, kurkumę, suszoną lawendę i pieprz wymieszać z oliwą i dokładnie natrzeć kurczaka z każdej strony - również wewnątrz
  • nadziać - postawić na butelce i umieścić w dodatkowym żaroodpornym naczyniu
  • dodać dużo świeżych ziół i za jednym razem można upieć młode ziemniaki - obrać, umyć, skropić oliwą, posypać solą morską

Zdjęcie - Kukurydziany - Kurczak pieczony na butelce w różanych aromatach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 40-50 minut
  • zjadać w towarzystwie sezonowych sałat czy innych ulubionych warzyw

Smacznego ;)

Kategorie przepisów