Kukurydza pieczona z masłem tandoori
Przepyszna kukurydza o wspaniałym smaku masła, czosnku i lekko pikantnej indyjskiej przyprawy tandoori. Niby zwykłe, pieczone kolby, a jednak nie do końca tak banalne, jak mogłoby się wydawać... ;)
KUKURYDZA PIECZONA Z MASŁEM TANDOORI
(2 porcje)
2 kolby kukurydzy,
2 porządne łyżki miękkiego masła,
1 łyżeczka przyprawy tandoori masala,
1 ząbek czosnku,
sól
Masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tandoori masala i solą. Liście z kukurydzy odgiąć do tyłu, posmarować kolby masłem i zawinąć w liście (jeśli kolby nie mają w ogóle liści – nic nie szkodzi).
Każdą kolbę zawinąć w folię aluminiową jak cukierka. Piec w 180 stopniach przez 40 minut.
Ostrożnie odpakować (żeby się nie poparzyć) i jeść, póki ciepłe :)
KUKURYDZA PIECZONA Z MASŁEM TANDOORI
(2 porcje)
2 kolby kukurydzy,
2 porządne łyżki miękkiego masła,
1 łyżeczka przyprawy tandoori masala,
1 ząbek czosnku,
sól
Masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tandoori masala i solą. Liście z kukurydzy odgiąć do tyłu, posmarować kolby masłem i zawinąć w liście (jeśli kolby nie mają w ogóle liści – nic nie szkodzi).
Każdą kolbę zawinąć w folię aluminiową jak cukierka. Piec w 180 stopniach przez 40 minut.
Ostrożnie odpakować (żeby się nie poparzyć) i jeść, póki ciepłe :)