Krucho-drożdżowa strucla z orzechami

Krucho-drożdżowa strucla z orzechami
Zdjęcie - Krucho-drożdżowa strucla z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krucho-drożdżowa strucla z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krucho-drożdżowa strucla z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 50 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
na masę orzechową:
  • 300 g zmielonych orzechów laskowych
  • 150 g cukru
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • odrobina aromatu waniliowego
Przygotowanie

Drożdże pokruszyć i wymieszać ze śmietaną. Mąkę połączyć z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą. Dodać pokrojoną na małe kawałeczki margarynę i razem posiekać. Następnie dodać rozpuszczone drożdże, jajka i żółtko. Zagnieść jednolite ciasto i włożyć (zawinięte w folię) do lodówki na kilkanaście minut.


Wszystkie składniki masy orzechowej wymieszać razem na gładką, kremową masę.


Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa prostokąty o grubości pół centymetra i długości około 27 cm każdy lub dwa różne o łącznej długości 54 cm (np. 20 i 34 cm, jak w moim przypadku). Posmarować masą orzechową, zwinąć ciasno jak roladę i włożyć do dwóch wyścielonych pergaminem foremek keksowych. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Piec w temperaturze 180°C przez 45-50 minut.


Składniki lukru utrzeć na gładką masę i posmarować nią ostudzone strucle. Część lukru można dodatkowo zabarwić kakao i zrobić ozdobny wzorek.


Porada:

Orzechy (nie mielone) można wcześniej podpiec w piekarniku. W tym celu należy rozłożyć orzechy na blasze i wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na około 10 minut. W międzyczasie przemieszać 1-2 razy, żeby równomiernie się przypiekły.



Przepis pochodzi z arabeskawaniliowa.blogspot.com

Kategorie przepisów