Krucho-drożdżowa strucla z orzechami


Strucla... To słowo od razu przywodzi mi na myśl drożdżowego zawijańca, pachnącego migdałami, którego niezmiennie, co roku piecze moja mama na święta Bożego Narodzenia.
Wypiek ten zawsze kojarzył mi się z nadzieniem makowym. Tym razem postanowiłam jednak to zmienić, zwłaszcza, że moi domownicy nie przepadają za makiem. Zrobiłam więc ciasto krucho-drożdżowe, a środek wypełniłam masą orzechową. Całość po upieczeniu polałam słodkim lukrem... Strucli w takiej wersji na pewno już nikt się nie oprze :-)

Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 2 jajka i 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 50 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- cukier waniliowy

Drożdże pokruszyć i wymieszać ze śmietaną. Mąkę połączyć z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą. Dodać pokrojoną na małe kawałeczki margarynę i razem posiekać. Następnie dodać rozpuszczone drożdże, jajka i żółtko. Zagnieść jednolite ciasto i włożyć (zawinięte w folię) do lodówki na kilkanaście minut.

Masa orzechowa:
- 300 g zmielonych orzechów laskowych*
- 150 g cukru
- odrobina olejku migdałowego
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany

Wszystkie składniki wymieszać razem na gładką, kremową masę.

*Orzechy (nie mielone) można wcześniej podpiec w piekarniku. W tym celu należy rozłożyć orzechy na blasze i wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika na około 10 minut. W międzyczasie przemieszać 1-2 razy, żeby równomiernie się przypiekły.

Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa prostokąty o grubości pół centymetra i długości około 27 cm każdy lub dwa różne o łącznej długości 54 cm (np. 20 i 34 cm, jak w moim przypadku). Posmarować masą orzechową , zwinąć ciasno jak roladę i włożyć do dwóch wyścielonych pergaminem foremek keksowych. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Piec w temperaturze 180 st.C przez 45-50 minut.

Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- odrobina aromatu waniliowego

Składniki lukru utrzeć na gładką masę i posmarować nią ostudzone strucle.
Część lukru można dodatkowo zabarwić kakao i zrobić ozdobny wzorek.

Przepisy z tych kategorii

Alpejskie ciasto karmelowo-orzechowe
11

Alpejskie ciasto karmelowo-orz…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Prosty i niezawodny keks – przepis
3

Prosty i niezawodny keks – prz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto makowe otulone orzechową kołderką
16

Ciasto makowe otulone orzechow…

evenka evenka
Arabeska

Makowiec świąteczny
19

Makowiec świąteczny

kasiaC kasiaC
Pokrojone doprawione

Ciasto oreo z truskawkami i czekoladą
1

Ciasto oreo z truskawkami i cz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Roladki z tortilli z pastą jajeczno i awokado

Roladki z tortilli z pastą jaj…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Cappuccino z kokosem
1

Cappuccino z kokosem

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Bułki pszenne z ziarnami
1

Bułki pszenne z ziarnami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pierogi z soczewicą i marchewką

Pierogi z soczewicą i marchewk…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Ciastka z bratkami

Ciastka z bratkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Tarta z budyniem i truskawkami

Tarta z budyniem i truskawkami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Domowe gofry
2

Domowe gofry

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki