Kruche rogaliki z ciasta twarogowo-maślanego

Kruche rogaliki z ciasta twarogowo-maślanego
Zdjęcie - Kruche rogaliki z ciasta twarogowo-maślanego - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDo tych przepysznych rogalików mam szczególny sentyment. Były one jednym z pierwszych (jak nie pierwszym) słodkich wypieków, które popełniłam po wyjeździe do UK. Oznacza to też były też jednym z pierwszych w moim życiu.Kruche ciasto, strukturą przypominające francuskie, mocno maślane, skrywające w sobie słodkie nadzienie z marmolady lub czekolady umilało mi moje wczorajsze imieniny.Idealne w duecie z filiżanką aromatycznej kawy:)
Kruche rogaliki z ciasta twarogowo-maślanego (ok 50 sztuk):
  • 250 g mąki
  • 250 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę 1x1 cm
  • 250 g sera quark lub półtłustego twarogu 3krotnie zmielonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • marmolada lub przekrojone na pół kostki gorzkiej czekolady
  • 1 białko, rozmącone; cukier

Zdjęcie - Kruche rogaliki z ciasta twarogowo-maślanego - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMąkę przesiewam, dodaję masło, ucieram między placami do czasu otrzymania kruszonki. Następnie dodaję ser i ekstrakt, szybko zagniatam ciasto (nie podsypuję mąką mimo że jest mocno klejące). Gotowe ciasto owijam folią i chowam do lodówki na ok 1 h. Po tym czasie wyjmuję ciasto z lodówki, wałkuję, delikatnie podsypując mąką, na grubość ok 2 mm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam trójkąty, na każdym z nich układam po kawałku marmolady lub czekolady, zwijam w rogaliki.Gotowe rogaliki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy smaruję białkiem i posypuję po wierzchu cukrem.Piekę w 180 st. ok 30 min, do momentu aż rogaliki staną się rumiane. Upieczone rogaliki studzę na blaszce ok 10 min, następnie przekładam na kratkę kuchenną.Smacznego
Zdjęcie - Kruche rogaliki z ciasta twarogowo-maślanego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów