Kruche maślane ciasteczka w czekoladzie i migdałach
Na piękne, słoneczne popołudnie proponuję Wam do kawy lub herbaty smaczne, kruche ciasteczka z polewą czekoladową i prażonymi migdałami. Z podanej porcji wychodzi 35 ciastek o średnicy około 5 cm. Jeśli zmniejszycie porcje każdego składnika o 1/3 to powinno wyjść około 26-28 takich ciastek.
Ilość porcji – 35 ciastek
Czas wykonania – 45 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 60 g cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1 ½ łyżki gęstej śmietany
- 180 g mąki pszennej
do wykończenia:
- 70 g płatków migdałowych
- 1 ½ łyżki masła
- 75 g czekolady
Sposób wykonania:
- temperaturę piekarnika nastawiamy na 190˚ C,
- cukier puder, cukier waniliowy i żółtko ucieramy z masłem, do jednolitej masy dodajemy szczyptę soli,
- następnie dodajemy śmietanę oraz mąkę i dokładnie ucieramy,
- blachę wykładamy papierem do pieczenia,
- jeśli nie mamy szprycy do dekorowania ciast to z pergaminu formujemy rożek, odcinamy jego koniec,
- szprycę z największym otworem lub rożek napełniamy ciastem i wyciskamy bezpośrednio na blachę kółka z dziurką w środku,
- blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 min. ciastka są gotowe jak nabiorą złocistego koloru,
- po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciasteczka do wystygnięcia a w tym czasie przygotowujemy polewę czoka lodową i migdały,
- migdały prażymy na suchej patelni,
- czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy ją w kąpieli wodnej,
- roztapiamy masło i łączymy z rozpuszczoną
czekoladą, - Masą czekoladową smarujemy ciasteczka, posypujemy migdałami i odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 min.