Kruche maślane ciasteczka w czekoladzie i migdałach

Kruche maślane ciasteczka w czekoladzie i migdałach

Na piękne, słoneczne popołudnie proponuję Wam do kawy lub herbaty smaczne, kruche ciasteczka z polewą czekoladową i prażonymi migdałami. Z podanej porcji wychodzi 35 ciastek o średnicy około 5 cm. Jeśli zmniejszycie porcje każdego składnika o 1/3 to powinno wyjść około 26-28 takich ciastek.

 

 Zdjęcie - Kruche maślane ciasteczka w czekoladzie i migdałach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  35 ciastek

Czas wykonania –  45 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Zdjęcie - Kruche maślane ciasteczka w czekoladzie i migdałach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 ½ łyżki gęstej śmietany
  • 180 g mąki pszennej

 

do wykończenia:

  • 70 g płatków migdałowych
  • 1 ½ łyżki masła
  • 75 g czekolady

 

Sposób wykonania:

  1. temperaturę piekarnika nastawiamy na 190˚ C,
  2. cukier puder, cukier waniliowy i żółtko ucieramy z masłem, do jednolitej masy dodajemy szczyptę soli,
  3. następnie dodajemy śmietanę oraz mąkę i dokładnie ucieramy,
  4. blachę wykładamy papierem do pieczenia,
  5. jeśli nie mamy szprycy do dekorowania ciast to z pergaminu formujemy rożek, odcinamy jego koniec,
  6. szprycę z największym otworem lub rożek napełniamy ciastem i wyciskamy bezpośrednio na blachę kółka z dziurką w środku,
  7. blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 min. ciastka są gotowe jak nabiorą złocistego koloru,
  8. po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciasteczka do wystygnięcia a w tym czasie przygotowujemy polewę czoka lodową i migdały,
  9. migdały prażymy na suchej patelni,
  10. czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy ją w kąpieli wodnej,
  11.  roztapiamy masło i łączymy z rozpuszczoną
    czekoladą,
  12. Masą czekoladową smarujemy ciasteczka, posypujemy migdałami i odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 min.



Kategorie przepisów