Kruche ciasto z wiśniami i pianką
Kruche ciasto z wiśniami i pianką to mega smaczna propozycja na letni deser. Świeże, soczyste i kwaśne wiśnie doskonale komponują się z kruchym słodkim ciastem a całości smaku dopełnia pianka z białek i kiselu.
Składniki na tortownicę 26 cm
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru kryształu
1 łyżka śmietany 18%
3 żółtka
200 g masła
cukier puder do posypania ciasta
700-800 g wydrylowanych wiśni
Pianka:
3 białka
Przepis:
1 opakowanie kisielu wiśniowego z cukrem
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier kryształ, dodajemy pokrojone miękkie masło, żółtka oraz śmietanę, następnie dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto.
Z wyrobionego ciasta odcinamy 1/3 część, ciasto wkładamy do dwóch woreczków i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika.
Większą część schłodzonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy i równomiernie rozprowadzamy je łyżką. Ciasto pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C po czym wyjmujemy z pieca i wystudzamy.
Na podpieczonym cieście układamy umyte i wydrylowane wiśnie.
Do miski przekładamy białka i ubijamy je na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypujemy kisiel i wszystko dokładnie miksujemy. Gotową piankę umieszczamy na owocach i dokładnie ją rozsmarowujemy.
Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto, równomiernie je rozprowadzając. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około 25-30 minut, po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.