Kruche ciasto z rabarbarem i jabłkami
Rabarbarowe love. A w dodatku z jabłkami to już w ogóle. Proste, klasyczne kruche ciasto. Wiosenne :) Czekam na wersję z truskawkami!
Składniki na ciasto: ciacho już się u mnie pojawiło, teraz w trochę innej odsłonie
- 2 szklanki mąki
- 150 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 żółtka
- ok. 80 dag rabarbaru
- 2 dużę jabłka
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- łyżka bułki tartej
- cukier puder do oprószenia ciasta
Pieczenie Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Dużą blachę (26x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a na spód zetrzeć 2/3 ciasta i lekko przygnieść do blachy. Obsypać bułką tartą. Następnie wyłożyć nadzienie, a na koniec zetrzeć na wierzch pozostałą część ciasta. Piec 45-50 minut.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.