Kruche ciasto z rabarbarem i jabłkami

Kruche ciasto z rabarbarem i jabłkami
Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rabarbarowe love. A w dodatku z jabłkami to już w ogóle. Proste, klasyczne kruche ciasto. Wiosenne :) Czekam na wersję z truskawkami!


Składniki na ciasto: ciacho już się u mnie pojawiło, teraz w trochę innej odsłonie
  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
Składniki na nadzienie:
  • ok. 80 dag rabarbaru
  • 2 dużę jabłka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • łyżka bułki tartej
  • cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie ciasta Mąkę wymieszać z cukrami, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane masło, żółtka i całość wyrobić - powinno wyjść coś na kształt kruszonki. Całość owinąć w folię i schować do zamrażarki na kilka godzin. Przygotowanie nadzienia Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Rabarbar obmyć, osuszyć i również pokroić w kostkę. Oprószyć go cukrem i cynamonem oraz wymieszać z jabłkami.
Pieczenie Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Dużą blachę (26x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a na spód zetrzeć 2/3 ciasta i lekko przygnieść do blachy. Obsypać bułką tartą. Następnie wyłożyć nadzienie, a na koniec zetrzeć na wierzch pozostałą część ciasta. Piec 45-50 minut.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów