Kruche ciasto z porzeczkami i bezą

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
Zdjęcie - kruche ciasto z porzeczkami i bezą dla NieAlergika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W życiu niemal każdej żony nadchodzą dłuższe lub krótsze momenty goszczenia teściów. Trzeba się wtedy postarać, przypomnieć co lubią, czego nie lubią, wspominane mimochodem preferencje zapisywać skwapliwie w kajeciku i oczywiście z tego kajecika korzystać przygotowując się do teścianego nalotu. Ale co zrobić, gdy okazuje się, że od czasu ostatniej wizyty preferencje uległy zmianom, i teraz już ciastami mamusia z tatusiem chętnie się raczą, choć przedtem deserowo tylko lody i czekoladowe cukierki? Asapowo zrobić błyskawiczne ciasto z bezą i kwaśnymi owocami. Jest co prawda strach, że teściowa może zacząć rozkminiać symbolikę wypieku i nienawistnie mrużyć oczy, rozważając wiele znaczące połączenie słodkiego z kwaśnym. To oczywiście zależy od usposobienia teściowej. Ale myślę, że przymrużenie oczu będzie raczej związane z rozkoszą, płynącą ze smaku ciasta. Placek fotografowałam w ostatnim momencie, za chwilę niewiele już z niego zostało, co chyba oznacza, że smakowało, co nie? Musimy mieć:

na ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
ok. 160 g masła
2 żółtka
2-3 łyżki śmietany
łyżeczkę proszku do pieczenia
na bezę:
4 białka
200 ml cukru
łyżeczkę mąki ziemniaczanej
szczyptę soli
oraz:
ok. 2-3 kubki czerwonych porzeczek

Składniki na ciasto dobrze wyrobić, dodając tyle śmietany, by uzyskać elastyczną, zwartą masę. Uformować z niej kulę i podzielić ją na dwie części. Jedną część zamrozić, a drugą rozwałkować na grubość ok. 1 cm, wylepić nią formę o wielkości ok. 20x30 cm (jeśli nie będzie to forma z powłoką nieprzywierającą, to trzeba ją wyłożyć papierem do pieczenia) i włożyć na pół godziny do lodówki, Ubić sztywną pianę z białek ze szczyptą soli, dodać cukier, zmiksować na gładką masę, a następnie wmiksować mąkę ziemniaczaną. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i podpiec przez 10 minut. Wyjąć, i gdy nieco przestygnie wysypać umyte i osuszone porzeczki. Na porzeczki wyłożyć bezę, a na nią zetrzeć zamrożone ciasto. Ponownie wstawić do gorącego piekarnika i piec ciasto ok. 40 minut.

Kategorie przepisów