Kruche ciasto z jagodami i bezą

Kruche ciasto z jagodami i bezą to prosty przepis, który będzie idealny w sezonie letnim na owoce.

Kruche ciasto możesz wykonać dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. W dniu pieczenia najlepiej przełożyć do zamrażarki.

Przepyszne, kruche i leciutkie ciasto maślane. Do tego lekko kwaśne jagody i całość przykryta słodką bezą, która jest chrupiąca na zewnątrz i mięciutka w środku.

Przepis na kruche ciasto z jagodami i bezą to doskonałe połączenie owoców, ciasta i bezy. Nie za słodkie z kontrastem owocowym.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jagodami.

Zdjęcie - Kruche ciasto z jagodami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I BEZĄ

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 450 g mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła, zimnego
  • 4 żółtka, duże
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 4 białka, duże
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 2 szklanki jagód
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki bułki tartej lub kaszki manny

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jagody mieszamy z mąką. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem do miseczki. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka oraz wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części (jedną nieco większą od drugiej), owijamy folią spożywczą. Wkładamy do zamrażarki na 2-3 godz. Po tym czasie większą część ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wykładamy na dno formy i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min. Następnie podpieczony spód oprószamy bułką lub kaszką. Wykładamy jagody i ścieramy pozostałą część ciasta. Podpiekamy ponownie przez 15 min.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem z solą na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy sok z cytryny i przesianą mąkę.
Wykładamy na podpieczony wierzch. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 170 C przez 20 minut, następnie zmniejszamy i podpiekamy w temp. 160 C przez około 40-50 min.

Zdjęcie - Kruche ciasto z jagodami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto z jagodami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tort jagodowy

Tort jagodowy

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Torcik bezowy z jagodami
1

Torcik bezowy z jagodami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Beza ” Pavlova” z jagodami – przepis
1

Beza ” Pavlova” z jagodami – p…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pavlova - moja pierwsza!
7

Pavlova - moja pierwsza!

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Śniadanie czy deser z borówkami amerykańskimi?
1

Śniadanie czy deser z borówkam…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”
1

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
1

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Rogaliki Kifli

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Batony owsiane wg Nigelli

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Śledzie z gruszką i żurawiną
1

Śledzie z gruszką i żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście