Kruche ciasto z jagodami i bezą

Kruche ciasto z jagodami i bezą to prosty przepis, który będzie idealny w sezonie letnim na owoce.

Kruche ciasto możesz wykonać dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. W dniu pieczenia najlepiej przełożyć do zamrażarki.

Przepyszne, kruche i leciutkie ciasto maślane. Do tego lekko kwaśne jagody i całość przykryta słodką bezą, która jest chrupiąca na zewnątrz i mięciutka w środku.

Przepis na kruche ciasto z jagodami i bezą to doskonałe połączenie owoców, ciasta i bezy. Nie za słodkie z kontrastem owocowym.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jagodami.

Zdjęcie - Kruche ciasto z jagodami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I BEZĄ

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 450 g mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła, zimnego
  • 4 żółtka, duże
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 4 białka, duże
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 2 szklanki jagód
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki bułki tartej lub kaszki manny

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jagody mieszamy z mąką. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem do miseczki. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka oraz wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części (jedną nieco większą od drugiej), owijamy folią spożywczą. Wkładamy do zamrażarki na 2-3 godz. Po tym czasie większą część ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wykładamy na dno formy i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min. Następnie podpieczony spód oprószamy bułką lub kaszką. Wykładamy jagody i ścieramy pozostałą część ciasta. Podpiekamy ponownie przez 15 min.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem z solą na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy sok z cytryny i przesianą mąkę.
Wykładamy na podpieczony wierzch. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 170 C przez 20 minut, następnie zmniejszamy i podpiekamy w temp. 160 C przez około 40-50 min.

Zdjęcie - Kruche ciasto z jagodami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto z jagodami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tort jagodowy

Tort jagodowy

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Torcik bezowy z jagodami
1

Torcik bezowy z jagodami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Beza ” Pavlova” z jagodami – przepis
1

Beza ” Pavlova” z jagodami – p…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pavlova - moja pierwsza!
7

Pavlova - moja pierwsza!

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Knedle z brzoskwiniami

Knedle z brzoskwiniami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Tarta z gruszkami bez pieczenia

Tarta z gruszkami bez pieczeni…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z makaronem chińskim i brokułami
1

Sałatka z makaronem chińskim i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Biszkoptowe pancakes leciutkie jak chmurka
1

Biszkoptowe pancakes leciutkie…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka brokułowa z jajkami, kukurydzą i tuńczykiem
2

Sałatka brokułowa z jajkami, k…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
3

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Grzanki z kurkami i jajkiem
1

Grzanki z kurkami i jajkiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ryż ze szpinakiem
1

Ryż ze szpinakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu