Kruche ciasto z jabłkami i budyniem
Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakują rzeczy najprostsze, dlatego dziś bez zbędnego rozpisywania zapraszam na kruche ciasto z jabłkami i budyniem. Robię je dość często, właśnie dlatego, że jest dziecinnie łatwe do przygotowania, smakuje wybornie, a z racji dodatku budyniu smakuje nawet najmłodszym domownikom. Także jeśli szukacie pomysłu na prosty domowy deser to polecam bardzo i zapraszam do skorzystania z przepisu.
Kruche ciasto z jabłkami i budyniem - składniki i przygotowanie:
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jaja
- 3 żółtka
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (moja miała 23x33 cm), przekładamy do blaszki i zapiekamy w 180 st. C aż będzie miało złoty kolor. Pozostałe zostawiamy w lodówce.
Dodatkowo:
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1 litr mleka
- ok kilograma jabłek
- 3-4 łyżki kaszy manny
Gdy spód się zapieka gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja z reguły dodaję troszkę mniej mleka żeby budyń był gęściejszy. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Podpieczony spód posypujemy kaszą manną (wchłonie sok z owoców), układamy jabłka obok siebie i polewamy całość budyniem. Pozostałe ciasto ścieramy na tartce na masę budyniową. Całość pieczemy ok 30 minut w 170 st. C.
Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia w blaszce. Nie próbujcie wyjmować i kroić jeszcze ciepłego, bo popłynie.