Kruche ciasto z jabłkami i budyniem

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem

Zdjęcie - Kruche ciasto z jabłkami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakują rzeczy najprostsze, dlatego dziś bez zbędnego rozpisywania zapraszam na kruche ciasto z jabłkami i budyniem. Robię je dość często, właśnie dlatego, że jest dziecinnie łatwe do przygotowania, smakuje wybornie, a z racji dodatku budyniu smakuje nawet najmłodszym domownikom. Także jeśli szukacie pomysłu na prosty domowy deser to polecam bardzo i zapraszam do skorzystania z przepisu.

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem - składniki i przygotowanie:

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 3 żółtka
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (moja miała 23x33 cm), przekładamy do blaszki i zapiekamy w 180 st. C aż będzie miało złoty kolor. Pozostałe zostawiamy w lodówce.

Dodatkowo:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 litr mleka
  • ok kilograma jabłek
  • 3-4 łyżki kaszy manny

Gdy spód się zapieka gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja z reguły dodaję troszkę mniej mleka żeby budyń był gęściejszy. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Podpieczony spód posypujemy kaszą manną (wchłonie sok z owoców), układamy jabłka obok siebie i polewamy całość budyniem. Pozostałe ciasto ścieramy na tartce na masę budyniową. Całość pieczemy ok 30 minut w 170 st. C.

Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia w blaszce. Nie próbujcie wyjmować i kroić jeszcze ciepłego, bo popłynie.

 

Zdjęcie - Kruche ciasto z jabłkami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche ciasto z jabłkami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów