Kruche ciasto z budyniem, borówkami i bezą
Smaczny kruchy spód, śmietankowy budyń i słodka beza przełamane smakiem kwaskowatych owoców borówki amerykańskiej to wszystko składa się na naprawdę pyszne ciasto, które wbrew pozorom nie wymaga zbyt skomplikowanych przygotowań. Polecam! :)
Składniki na blachę o wymiarach: 20x36 cm: (Inspiracja: "Kwestia smaku")
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 200 g zimnego masła
- 4 żółtka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1,5 łyżki cukru
- 2 szklanki mleka
- 1-1,5 szklanki borówek amerykańskich
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 białka
- szczypta soli
- 180 g cukru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Masło posiekać i wrzucić do sypkich składników. Dłońmi wyrobić ciasto jak na kruszonkę. Na koniec dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie równomiernie wylepić ciasto. Piec ok. 20 minut w temperaturze 1700 stopni C.
W międzyczasie: ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, oczyszczone borówki obtoczyć w mące, białka ze szczyptą soli ubić na pianę, dodać do nich cukier, miksować aż się rozpuści, na koniec dorzucić mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę mieszać.
Na upieczony spód wyłożyć budyń, na nim rozsypać borówki, a na wierzchu równomiernie rozsmarować pianę z białek. Piec ok. 20 minut w 170 stopniach C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni C i suszyć bezę jeszcze przez 20 minut.